Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

   ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

(του Λάκη Μαργαρίτη μέλους της ΕΡΓ.Α.Σ. Βόλου)

Είναι γνωστό για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν κάθε λίγο και λιγάκι οι «ντελιβεράδες» στους δρόμους που σε μερικές περιπτώσεις είναι και θανατηφόρα. Όταν δεν τους χορηγούνται στοιχειώδη μέσα προστασίας, όταν δεν τους χορηγούνται σωστά μέσα μεταφοράς και η πίεση απ’ την εργοδοσία είναι αφόρητη για πιο πολλά δρομολόγια, για μεγαλύτερα κέρδη στην επιχείρηση, το να συμβούν εργατικά ατυχήματα είναι θέμα χρόνου. Η καταπάτηση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, η ανασφάλιστη εργασία , για ένα υποτυπώδες μεροκάματο είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη.

Τα μεσάνυχτα της 15ης Απρίλη, ο εργαζόμενος Β.Μ. είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα εν ώρα εργασίας. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο  και οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πολλαπλά κατάγματα στο χέρι και αιμάτωμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί. Η πίεση του εργοδότη μετά το περιστατικό σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου να μην δηλωθεί το περιστατικό σαν εργατικό ατύχημα, ήταν μεγάλη και συνοδεύτηκαν με απειλές προς την οικογένεια του Β.Μ. Όμως παρά τις απειλές ο εργαζόμενος δεν υπέκυψε στις πιέσεις και κατάγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στις 16 του Ιούνη είχε προγραμματιστεί συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας ανάμεσα στον εργαζόμενο και την επιχείρηση που δούλευε, που όμως αναβλήθηκε. Την ημέρα αυτή είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον εργαζόμενο έξω απ’ την επιθεώρηση. Απ’ την συγκέντρωση τη βροντερή του απουσία δήλωσε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, όπως και το ΠΑΜΕ  που κινητοποιείται μόνο για τους δικούς του ανθρώπους και όχι για άλλους εργαζόμενους.

Για μια ακόμα φορά διαπιστώνεται πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι, όταν δεν έχουν τη στοιχειώδη οργάνωση, το σωματείο τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Καμιά «λέσχη εργαζομένων και νεολαίας» που προτείνουν κάποιες συλλογικότητες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δοκιμασμένη για δεκαετίες ολόκληρες οργάνωση της εργατικής τάξης, που σε χρόνια πολύ δύσκολα με πολλές θυσίες και θύματα κέρδισε τόσες καταχτήσεις όπως το 8ωρο.

Η κυβέρνηση πιστή στις υποδείξεις της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονίων , ψήφισε το αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο ξεριζώνει κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και φέρνει τον εργατικό μεσαίωνα, συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η δική μας απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι:

-ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

-ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΟΧΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΑ

-ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ 8ωρο-ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ – 40νταωρο

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ