Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

20selida

Τα αρπακτικά του διεθνούς ιμπεριαλισμού και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αλληλομάχονται για τη μοιρασιά της “επόμενης μέρας” στη Λιβύη

Με ένταση ξεδιπλώνονται οι διεργασίες για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Κλειδί» για τις εξελίξεις αποτελεί βέβαια σε αυτήν τη φάση η κατάσταση στη Λιβύη, όπου έχουν βγει τα «μαχαίρια», για τη μοιρασιά της «επόμενης μέρας» και για τα «πόστα» στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» ανακοινώθηκε ανάμεσα στη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη, και τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φαγιέζ Σάρατζ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία. Και σε αυτήν την περίπτωση αναφέρθηκε ως πρόσχημα η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Ερντογάν, ότι πέτυχε συμφωνία με τον Τραμπ για συνεργασία στη Λιβύη, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τον αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα που πνέει στα πανιά της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με το αυθαίρετο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
Είχε προηγηθεί διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου, Σίσι, πως η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τα συμφέροντα της χώρας του και ότι «οποιαδήποτε άμεση επέμβαση από την Αίγυπτο έχει αποκτήσει τώρα διεθνή νομιμότητα…», προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στη σύγκρουση στη Λιβύη. Στο πλευρό του Καΐρου άμεσα τάχθηκαν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία. Πάντως ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το αίτημα της Αιγύπτου για έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη, γεγονός που συμβαίνει για δεύτερη φορά σε έναν μήνα.

Τελικά ο Σίσι αναδιπλώθηκε, χαμήλωσε τους τόνους και επανήλθε στο θέμα επανέναρξης ενδολιβυκών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θέτοντας υποκριτικά ως προϋπόθεση την αναχαίτιση της ροής όπλων και πυρομαχικών «από οπουδήποτε», κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποσιωπώντας βέβαια τον ρόλο της Τουρκίας.
Ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στρατιωτικά η Αίγυπτος, αφού θεωρεί πως η εγκαθίδρυση στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας κοντά στα δυτικά της σύνορα με τη Λιβύη, την απειλεί και την αποκλείει από μελλοντικές διευθετήσεις στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα «τη σημασία της αποκατάστασης της σταθερότητας στη Λιβύη και των θεσμικών της οργάνων ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια στην περιοχή και να προστατευτεί η αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια στα δυτικά σύνορα».
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, μετά από τηλεφωνικές επαφές που είχε , μετέφερε ως «κοινή πεποίθηση» τη θέση Ρωσίας, Τουρκίας και Αιγύπτου πως «οι έξωθεν παράγοντες θα πρέπει να κάνουν το παν» για να βοηθήσουν τη δημιουργία προϋποθέσεων για ενδολιβυκό διάλογο. «Δεν βλέπουμε λύση πέρα από την παύση πυρός και την επίλυση των υπόλοιπων προβλημάτων στη βάση διαδικασίας διαπραγμάτευσης για συμφωνίες αποδεκτές από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Στο μεταξύ σε συνέχεια της κόντρας Μακρόν – Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις επικριτικές δηλώσεις του Μακρόν, περί του «επικίνδυνου παιχνιδιού» που παίζει η Αγκυρα στη Λιβύη. «Η Γαλλία έχει μεγάλη ευθύνη για το σύρσιμο της Λιβύης στο χάος, υποστηρίζοντας για χρόνια παράνομες δομές και γι’ αυτό στην πραγματικότητα η Γαλλία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη», ανέφερε η ανακοίνωση.
Αξιοσημείωτες είναι και οι τελευταίες κινήσεις της Ιταλίας με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Ντι Μάγιο, να πραγματοποιεί ταξίδι στην Τρίπολη της Λιβύης, συναντώντας τον δοτό πρωθυπουργό Σά­ρατζ. Ο Ντι Μάγιο σε δηλώσεις του τόνισε τους ακόλουθους τρεις στόχους της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής στη Λιβύη: Την υπεράσπιση των ιταλικών στρατηγικών συμφερόντων, την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και τη δραστηριοποίηση για τη λήξη της σύγκρουσης. Πρόσθεσε ακόμη πως στις συναντήσεις του θα επιχειρούσε μία «τροποποίηση» του ιταλο-λιβυκού μνημονίου για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία.
Εν μέσω όλων αυτών των διεργασιών, η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει ανενόχλητη τη “δουλειά της” στη Λιβύη, κερδίζοντας έδαφος στα πολεμικά πεδία, ισχυροποιεί την γεωπολιτική της επιρ- ροή, εξασφαλίζοντας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στην μελλοντική μοιρασιά.
Έτσι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την υπεράσπιση του ανυπόστατου τουρκολιβυκού συμφώνου. «Στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε Ιστορία στη Λιβύη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και τη στήριξη της Τουρκίας έχουν χαλάσει τα παιχνίδια και οι παγίδες στη Λιβύη».
Η ελληνική κυβέρνηση που είχε ποντάρει στον Χάφταρ και είδε τα σχέδιά της να ναυαγούν, αλλάζοντας ρότα, σπεύδει τώρα να πιάσει νέο στασίδι στο λιβυκό θέατρο. Τις μέρες αυτές, ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε και συναντήθηκε στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, τον οποίο επαίνεσε ως “πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα”.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, συζήτησαν και συμφώνησαν για τους τρόπους καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, καθώς και γενικότερα για τους τρό­πους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, όπως είναι τάχα η “διαδικασία του Βερολίνου” και η “πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι”…