Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (αναδημοσίευση απ' την εφημερίδα ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ)

Daumier-The-Uprising-1860

Η μοίρα των εξαρτημένων και υπόδουλων χωρών στον ιμπεριαλισμό, είναι γραμμένη με καταστροφές, πολέμους και συμφορές!

10 χρόνια μνημόνια! 10 χρόνια στα οποία ο λαός μας βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη επίθεση. Οι «εφαρμοστικές συμφωνίες» των μνημονίων και οι χιλιάδες νόμοι που ψηφίστηκαν στα πλαίσια αυτής της βάρβαρης πολιτικής, συνθέτουν την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Όσα «success stories», όσες θριαμβολογίες και αν πλέκουν (όλες) οι μνημονιακές κυβερνήσεις, οι άστεγοι των μεγαλουπόλεων, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της φτώχειας και οι ελαστικά εργαζόμενοι των τετρακοσίων και των πεντακοσίων ευρώ, δεν μπορούν να καταπιούν τα παραμύθια της «εξόδου από τα μνημόνια» που ειρωνικά τους προσφέρουν όλοι οι μνημονιακοί διαχειριστές.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μπόλικους ακροδεξιούς στο τιμόνι της και με ακόμη πιο αντιδραστικές εκφράσεις της γνωστής στην Ελλάδα δεξιάς πολιτικής της, καμώνεται τη «νέα δύναμη». Αναστήθηκε και αυτή, όπως και τα συντρίμμια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζοντας τέσσερα και πλέον χρόνια μνημόνια, δεν έκανε άλλο, από το να δικαιώσει την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, την πολιτική της μνημονιακής βαρβαρότητας που υποτίθεται ήρθε να ανατρέψει. Χρησιμοποιώντας τις ταμπέλες της κάλπικης αριστεράς του, ο Τσίπρας αναδείχθηκε στον μακροβιότερο μνημονιακό πρωθυπουργό και αναπαράγοντας τα θεμελιώδη «δόγματα» των μνημονιακών κομμάτων, όπως το «τίποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει» αλλά και την δεξιά ρήση «ανήκουμε στην Δύση», έδωσε πνοή στο δοκιμαζόμενο αστικό σύστημα και στους παλιούς ετοιμοθάνατους εκπροσώπους του. Μαζί με τον διασυρμό της «αριστεράς» που πέτυχε στο όνομα του, αλλά και την σημαντική υποχώρηση του κινήματος που έφεραν οι αυταπάτες που καλλιέργησε, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε και αναδείχθηκε σε μια χρυσή εφεδρεία του συστήματος της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης.
Τώρα η ΝΔ αποθρασυμένη από τις εξελίξεις και την τελευταία εκλογική νίκη της, συνεχίζει και εντείνει την επίθεση, επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, προετοιμάζοντας νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, προωθώντας την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επισφάλεια και την φτώχεια. Ταυτόχρονα αξιοποιώντας την υποχώρηση του κινήματος έχει επιδοθεί σε μια εκτεταμένη επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ και με αφορμή το προσφυγικό, υιοθετώντας τις αυταρχικές και ρατσιστικές θέσεις της ακροδεξιάς της… πτέρυγας, εμβολιάζει την κοινωνία με φόβο και μίσος. Και προσφέρει  έτσι, νέο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών και φασιστικών ιδεών.
Προμετωπίδα της πολιτικής της έχει κάνει την «ανάπτυξη για όλους» σε συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όμως και αν ονομάσουν την «ανάπτυξή» τους, αυτή μπορεί να έχει μόνο ένα περιεχόμενο. Αυτό της ασύδοτης δράσης και της υψηλής κερδοφορίας των «επενδυτών», όπως ονομάζουν τα διεθνή κοράκια που ανακαλύπτουν, στην καταδυνάστευση του ελληνικού λαού και της χώρας, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο ελληνικός λαός μόνο νέα δεινά έχει να περιμένει από την βελτίωση των «δεικτών» τους και την επίτευξη της ανάπτυξης τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες με τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης στον πλανήτη, οι χώρες «οικονομικές τίγρεις» όπως αναφέρονται στην γλώσσα των χρηματιστών και των golden boys, είναι χώρες όπως η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η… Ινδία. Και είναι μακρύς ο κατάλογος τέτοιων χωρών, που αν και με διψήφια νούμερα ανάπτυξης, οι λαοί τους βιώνουν μόνο την πείνα και την εξαθλίωση.
Μας είπαν ότι όλα αυτά έγιναν για το χρέος. Ψέματα! Το χρέος, μετά από 10 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών για… την «αντιμετώπιση» του, από το 126,8% του ΑΕΠ (298 δις.€) το 2009, ανήλθε στο 182%  του ΑΕΠ (337,5 δις €) το 2019. Προφανώς και δεν έκαναν λάθος οι οικονομικοί φωστήρες που συνάχτηκαν πάνω από την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουν υποτίθεται το χρέος της. Προφανώς και άλλος ήταν και είναι ο στόχος. Η αρπαγή των ασημικών της χώρας και η αφαίμαξη ενός λαού για χάρη των διεθνών τοκογλύφων. Η μετατροπή της χώρας σε ένα «επενδυτικό ελντοράντο» με φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους, χωρίς τα «βάρη» της δημόσιας ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας της πρόνοιας και κυρίως με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αυτοί είναι οι οικονομικοί στόχοι της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τίποτε άλλο. Και αυτά ακριβώς αντιπροσωπεύει το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στη χώρα στα χρόνια των μνημονίων. Και η «έξοδος από τα μνημόνια» μπορεί να έρθει μόνο με την ανατροπή όλων αυτών των μέτρων και των μνημονιακών νόμων και όχι με τους ανέξοδους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων.
Στην παγκόσμια σκηνή τα προμηνύματα επικίνδυνων εξελίξεων, πληθαίνουν. Ο πλανήτης μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας και τον πρωτόγνωρο  κυνισμό του «πλανητάρχη» Τραμπ, που εκπροσωπεί σίγουρα την πλέον αποκρουστική έκφραση της νέας τάξης. Για πρώτη φορά οι βομβαρδισμοί και οι απειλές για ισοπέδωση κρατών και λαών ανακοινώνονται με εξωφρενική φυσικότητα από το… twitter του Τραμπ! Εδώ και πάνω από 8 χρόνια οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία (ΕΕ), η Αγγλία, το Ισραήλ, η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία, μαζί με χώρες «συμμάχους» επεμβαίνουν στο κουφάρι της άλλοτε ανεξάρτητης και κυρίαρχης Συρίας, στο όνομα της καταπολέμησης της… τρομοκρατίας. Πρόκειται για την καταπολέμηση αυτών –υποτίθεται- που δημιούργησε, χρηματοδότησε και εξόπλισε ο αμερικάνικος και δυτικός ιμπεριαλισμός, για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή του Άσαντ. Με αυτό το πρόσχημα δεν έχουν σταματήσει να επεμβαίνουν στη χώρα και να βομβαρδίζουν ανηλεώς ένα λαό που κυνηγημένος, συχνά πνίγεται στα νερά του Αιγαίου. Τελευταία πράξη η εισβολή (δεύτερη) της Τουρκίας σε Συριακά εδάφη, με τις ευλογίες πάντα των ΗΠΑ και την απαραίτητη πλέον συμφωνία της Ρωσίας. Σε όλες αυτές τις παραβιάσεις κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, σε όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοι τους, η κυρίαρχη προπαγάνδα έχει μόνο αναλύσεις… γεωστρατηγικής! Χάθηκε το δίκιο και το άδικο! Δεν υπάρχει πουθενά η καταγγελία της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε βάρος ενός λαού και της χώρας του!
Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων οξύνονται επικίνδυνα. Τα παγκόσμια συμφέροντα συγκεντρώνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή στην περιοχή μας! Και μαζί με αυτά συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός, στρατών, όπλων και οπλικών συστημάτων που δημιουργούν όλο και πιο εκρηκτικές συνθήκες. Η κυρίαρχη τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ, αναπαράγει την ολέθρια αντίληψη ότι η ασφάλεια του ελληνικού λαού και η «ειρήνη» βρίσκεται στην υποταγή της χώρας στους ξένους προστάτες. Και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που και επί των ημερών του ισχυροποιήθηκε η πρόσδεση της χώρας στο αμερικάνικο άρμα, προχωράει σε μια ακόμα πιο αντιδραστική συμφωνία, για την ανάπτυξη αμερικάνικων βάσεων στη χώρα. Η συμφωνία «αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας» όπως ονομάστηκε, μετατρέπει τη χώρα σε μια διάσπαρτη αμερικάνικη βάση και επί της ουσίας σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ. Η ιστορία της χώρας μας όμως, τα γεγονότα της Κύπρου (εισβολή 1974), αλλά και αναρίθμητα άλλα παραδείγματα, αποδεικνύουν ένα πράγμα. Ότι η μοίρα των εξαρτημένων και υπόδουλων χωρών στον ιμπεριαλισμό, είναι γραμμένη με καταστροφές, πολέμους και συμφορές!
Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Η υποχώρηση της συλλογικής σκέψης και στάσης, η αποδυνάμωση του κινήματος, δίνει το δικαίωμα στην κυρίαρχη τάξη και τον ιμπεριαλισμό να λυσσομανούν. Για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ανάγκη των καιρών η ανάπτυξη των αγώνων μας. Να ανταμώσουμε όλοι εκεί.
Από την εφημερίδα Πυξίδα της Ικαρίας