Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Νέο κρεσέντο αμερικανοδουλείας του Τσίπρα – Η χώρα μετατρέπεται σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ

«Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ», είπε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, ενώπιον των Αμερικανών «επενδυτών».
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να προβάλλει τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ως προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους βρώμικους ρόλους που αναλαμβάνει στην περιοχή.
Οπως είπε, «μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσοι έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».
Μα τα ίδια ακριβώς είχε δηλώσει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες όταν σημείωνε με νόημα ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη θα της δώσει τη δυνατότητα να παίξει πιο ενεργά το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.





ΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ – ΥΠΟΤΕΛΗΣ …ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ
Αλλά και πριν λίγες εβδομάδες, στην αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παρουσία της αμερικανικής αντιπροσωπείας με ένα ντελίριο αμερικανοδουλείας, προκαλώντας με κυνισμό τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
Κάνοντας λόγο για διαχρονικά κοινούς αγώνες και αξίες με τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές κάλεσε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για πάρα πέρα διεύρυνση της συνεργασίας τονίζοντας: “Μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας … Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία ενάντια στην αποικιοκρατία και την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μέχρι τους αγώνες για την κατάργηση της δουλείας με τη σφραγίδα του Προέδρου Λίνκολν. Και από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Μέχρι τις μεγάλες μάχες για την κατοχύρωση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.”
Αυτή την προσφώνηση απευθύνει ένας «αριστερός» πρωθυπουργός της Ελλάδας προς τους εκπροσώπους μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης, όταν είναι νωπές ακόμα οι μνήμες για την επέμβαση, για το κτύπημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, επιβάλλοντας καθεστώς αμερικανοκρατίας και στη συνέχεια τη στήριξη της χούντας και της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο; Αυτά, όταν για δεκάδες χρόνια ο λαός μας έδινε σκληρές πολιτικές μάχες, διατράνωνε με ογκώδεις διαδηλώσεις τη θέληση του απαιτώντας: ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και αποκαλούσε τους τωρινούς συμμάχους του Τσίπρα, μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό, ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Όταν ο λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των λαών παλεύουν ενάντια στην αμερικανική υπερδύναμη που διαμελίζει και συνθλίβει χώρες, χαράσσει ξανά τα σύνορα με βάση τα δικά της συμφέροντα. Την ίδια ώρα που απειλεί με αφανισμό όσες χώρες και λαούς προβάλουν αντίσταση στα κατακτητικά τους σχέδια, όσους λαούς δεν υποκλίνονται στα κελεύσματά τους.
Χιλή, Βραζιλία, Κονγκό, Βιετνάμ, Γουατεμάλα, Ιράν, Συρία, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία είναι η κορυφή του καταλόγου των πραξικοπημάτων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, ενώ υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συνομωσιών και δολοφονιών και είναι πλέον κοινό μυστικό πως η CIA και άλλες ανάλογες υπηρεσίες «δουλεύουν» επεξεργαζόμενες διάφορα επεμβατικά σχέδια σε δεκάδες χώρες. Επίσης τουλάχιστον 180 αμερικανικές βάσεις σε όλο τον πλανήτη είναι έτοιμες να εξαπολύσουν τη φωτιά, τον όλεθρο και τον θάνατο σε αυτούς που θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Φυσικά η προσφώνηση αυτή του Τσίπρα δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε τυπική, σύμφωνα με κάποιο πρωτόκολλο για την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Ο «αριστερός» πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει όχι μόνο ότι όλα αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με την αλήθεια, την ιστορία και τα αισθήματα του ελληνικού λαού, αλλά γνωρίζει επίσης ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των οικονομικών κολοσσών και των αμερικάνικων μονοπωλίων.


Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να παγιώσουν και να διευρύνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, να βγουν κερδισμένοι στη πάλη τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Έχουν δηλώσει εξ άλλου καθαρά την πολιτική τους. Στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα θέλουν να προσδέσουν στο άρμα τους μικρές χώρες, να επιβάλουν την κυριαρχία τους στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά και να τις χρησιμοποιήσουν σ’ αυτό τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τις οικονομίες τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε τη χώρα μας όχι μόνο χωρίς να αντισταθεί και να αντιδράσει, αλλά επιζητώντας την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση της «συνεργασίας» για να γίνει πρωταγωνιστής και κράχτης των άλλων βαλκανικών χωρών στο αμερικανό-νατοϊκό «μαντρί».
Για να γίνει αυτό εκτός από όλα τα άλλα πρέπει να επανακαθοριστούν οι ρόλοι και το τι είναι η κάθε «συμβαλλόμενη πλευρά». Πρέπει να περάσει στη συνείδηση του λαού πως οι αμερικάνοι δεν είναι πλέον μια ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά μια πανίσχυρη χώρα που «παλεύει» μαζί με τους συμμάχους ευρωπαίους ενάντια στους «κακούς».
Ο Τσίπρας διακηρύσσει ότι οι ΗΠΑ είναι μια σύμμαχος χώρα, «και το δείχνουν έμπρακτα», που θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, θα την καταστήσει πρωταγωνιστή των Βαλκανίων με την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσά τους. Θα χρειαστούν βέβαια και κάποιοι συμβιβασμοί και κάποιες θυσίες αλλά έτσι είναι η πολιτική – κατά τον Τσίπρα πάντα – έτσι γράφεται η ιστορία. Το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, των λιμανιών, η προσφορά των εδαφών της για βάσεις και πολεμικούς εξοπλισμούς μέχρι και πυρηνικά όπλα, θα έχουν σαν αντάλλαγμα μια οικονομία που θα «ανθίσει» με την προσέλευση των αμερικανικών μονοπωλίων. Αυτοί είναι μερικοί μικροί συμβιβασμοί αλλά αμελητέοι – κατά τα Συριζαίϊκα επιτελεία – σε σχέση με τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την πολιτική αυτή.
Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος, τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα περνούν στα χέρια των αμερικάνων και των ευρωπαίων συμμάχων τους. Η χώρα μας και ο λαός μας, παρά τις Συριζαίϊκες προπαγανδιστικές καμπάνιες ότι επιτέλους με την πολιτική τους η Ελλάδα κατακτά και πάλι την κυριαρχία της, περιπαίζεται με μια ακόμα ψεύτικη διακήρυξη σαν αυτές που για χρόνια τον βομβαρδίζουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα προπαγανδιστικά του επιτελεία πέρα από τα πολιτικά ψεύδη, την εικονική πραγματικότητα που καθημερινά σερβίρουν στο λαό, θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και την ίδια την ιστορία. Πέρα από τις θεωρίες των αναγκαίων συμβιβασμών και του ρεαλισμού μεθοδεύουν αρχικά την αποσιώπηση των εγκλημάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στη συνέχεια θα κρατούν, τάχα, ουδετερότητα σε καυτά ζητήματα επεμβάσεων κλπ. Μέχρι που θα συντάσσονται ανοικτά στο πλευρό των «συμμάχων».
Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τα άλλα αστικά κόμματα που εκπροσωπούν την πλουτοκρατική ολιγαρχία στη χώρα μας είναι σύμφωνα με αυτή τη πολιτική, γι’ αυτό δεν έχουν βγάλει ούτε για τα «μάτια του κόσμου» ένα αντιπολιτευτικό κιχ! Και κρατούν σιγή ιχθύος. Εκτιμούν πως ο λαός θα ξεγελαστεί και θα υποταχτεί και δεν θα τολμήσει να αντιδράσει.
Η ιστορία όμως άλλα μας διδάσκει και μας δίνει ασφαλή διδάγματα και για μια ακόμη φορά δεν πρόκειται να διαψευστεί.


Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές μετατρέπουν ολόκληρη την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση τους
Την ίδια ώρα οι αμερικανοί πλέον δεν έχουν βάσεις στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ελλάδα την έχουν μετατρέψει σε μία βάση. Σούδα, Λάρισα, Ανδραβίδα, Άκτιο, Σκύρος, Σύρος είναι οι βάσεις που μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί και οι οποίες επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται διαρκώς.
Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχονται είναι πρωτοφανέρωτη. Πριν ακόμα σχηματιστεί μια εικόνα για την παραχώρηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά – Ελευσίνας και να αποκαλυφθεί ότι θα κατασκευάζονται σε αυτά φρεγάτες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται από αμερικανό-νατοϊκά επιτελεία αναβάθμιση και επέκταση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας και εγκατάσταση τεσσάρων με οκτώ αεροπλάνων «τάνκερ» που θα ανεφοδιάζουν στον αέρα μαχητικά αεροπλάνα. Επίσης σχεδιάζεται η μεταστάθμευση αμερικανικών F-16 και F-18.
Όμως η «αμυντική συνεργασία», όπως την αποκαλούν τα κυβερνητικά επιτελεία, παραχώρησης των εδαφών της χώρας δεν σταματούν εδώ. Τα αμερικανικά επιτελεία θα μελετήσουν τις εγκαταστάσεις, τις θέσεις, την εκπαίδευση και τα όπλα του ελληνικού στρατού και θα απαιτήσουν την προσαρμογή τους σύμφωνα με τις τρέχουσες «ανάγκες».
Ανάλογες διαδικασίες θα εφαρμόσουν για το Ναυτικό. Για παράδειγμα η Σκύρος. Εκεί υπάρχει μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού που εδώ και μερικά χρόνια υπολειτουργεί. Οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της «Συμμαχίας».
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπως μάλιστα έχουν διαμορφωθεί οι παγκόσμιοι συσχετισμοί πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, προσφέρει μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση για τα αμερικανό-νατοϊκά επιτελεία. Οι συνεχώς εντεινόμενες προστριβές του Ερντογάν απομακρύνουν την Τουρκία όλο και περισσότερο από τους κόλπους του ΝΑΤΟ, την κάνουν να αποτελεί ανασφαλές μέλος του και σταδιακά να συμβαδίζει με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.
Η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που ξεπερνά τα όρια της υποτέλειας και της εθελοδουλείας είναι οι παράγοντες για τους οποίους η αμερικανική πολιτικό-στρατιωτική ηγεσία τοποθετεί την κυβέρνηση πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο της αμερικανό-νατοϊκής πολιτικής στα Βαλκάνια. Αυτά εξ άλλου δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως: «Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό». Για να προσθέσουν: «Από πολιτικής απόψεως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο κράτη ανησυχούν για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία». Ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν πως: «Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί», όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες.
Προς επιβεβαίωση αυτών των δηλώσεων ο έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, όπως αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε «θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον» και υπογράμμισε ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός εταίρος στη Μεσόγειο». Αυτή εξάλλου την «αμυντική συνεργασία»(!) ζητούν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα η οποία την παραχωρεί πλουσιοπάροχα.


Όπως δήλωσε στην Αθήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ντάνφορντ, στην ηγεσία του ελληνικού στρατού εξετάζουν διεύρυνση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε περισσότερες ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Όμως η στρατιωτική συνεργασία αποβλέπει πολύ μακρύτερα. «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» συνέχισε ο Ντάνφορντ και αναφέρθηκε στις μικρές αποστάσεις που την χωρίζουν από την Συρία και τη Β. Αφρική και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Τελικά, καθημερινά αποκαλύπτεται πως οι προσφωνήσεις του Τσίπρα στον Τραμπ για «κοινές αρχές και αξίες» και «κοινά οράματα» δεν αποτελούν διπλωματικές δηλώσεις που αναζητούσαν τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μόνο για τη βαθειά κρίση που περνά η χώρα, αλλά αποδεικνύουν την πολιτική υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, την προθυμία να παραχωρήσει στην αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ τα εδάφη της χώρας μας, αλλά και τη γενικότερη πολιτική απόφαση να σύρει τη χώρα μας στο επίκεντρο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στο πλευρό των αμερικάνων και των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.
Οι βάσεις, οι εξοπλισμοί με όπλα υψηλής τεχνολογίας, η γεωγραφική θέση της χώρας μας θα αποτελέσουν, σε περίπτωση πολεμικών συγκρούσεων, έναν από τους πρώτους στόχους του αντίπαλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.
Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, του Τσίπρα- Καμμένου και όλης της αστικής αντιπολίτευσης ρίχνουν το λαό μας σε ένα άκρως επικίνδυνο ναρκοπέδιο, τον κάνουν εχθρό άλλων γειτονικών λαών, μακριά από τα συμφέροντα, τη θέλησή και τις διαθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ένα από τα δολοφονικά όργανα των ιμπεριαλιστών και ο ίδιος να γίνει θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λαός μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική και να συνεχίσει σταθερά τον αγώνα του ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές.


Παράταση ενός χρόνου για τα μη επανδρωμένα των ΗΠΑ στη Λάρισα
Μια νέα συμφωνία επισφραγίστηκε πριν από λίγες ΕΒΔΟΜΆΔΕς, περνώντας μέσα από διαδρόμους και γραφεία του Ελληνικού Πενταγώνου. Πρόκειται για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική που αφορά την επέκταση για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.
Πριν καν λήξει ο αρχικός χρόνος παραμονής των «Reaper», οι ΗΠΑ «πρότειναν» στην χώρα μας την επέκταση αυτής της συμφωνίας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δέχτηκαν, ασμένως, την «πρόταση».
Η αρχική επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μετασταθμεύσουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στην βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, σχετίζεται, βεβαίως, με τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα.
Τα πρώτα «MQ-9» είχαν τροχοδρομήσει στον διάδρομο προσγείωσης της 110 ΠΜ τις πρώτες ημέρες του περασμένου Μαρτίου και είχαν φτάσει από την Αφρικανική Αμερικανική βάση η οποία βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου θα συνεχίσουν να ζουν και περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στα MQ-9 και είναι επιφορτισμένοι με τις απογειώσεις και προσγειώσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ ο χειρισμός τους από τη στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην Λάρισα, περίπου δυο μήνες μετά τη μεταστάθμευση των «MQ-9», είχαν βρεθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει πως «η 110 ΠΜ αποτελεί μια από τις βάσεις συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο κος Πάϊατ, στις αρχές Μαΐου, είχε σημειώσει σε μια δήλωση γεμάτη νόημα πως πρόκειται «Για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όμως επίσης, αποδεικνύει το ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που διαθέτει εξαιρετική γεωγραφία και εξαιρετικές δυνατότητες. Έτσι κι εμείς, ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, σε συνεργασία με τους Έλληνες συμμάχους μας, προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.»
Τα «Reaper» που βρίσκονται στην Λάρισα χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών και αναγνώρισης. Είναι ικανά να ταξιδέψουν με μεγάλη αυτονομία και εμβέλεια και να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το «αίτημα» των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταστάθμευση των MQ-9 Reaper στην Ελλάδα απαντήθηκε ύστερα από μια πενταετία καθώς είχε εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2013 κι’ από τότε έμενε στα συρτάρια. Είναι φανερό ότι η Αεροπορική βάση της Λάρισας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.
Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, καλωσορίζοντας χτες τον πρέσβη Πάιατ στην 110 ΠΜ και τονίζοντας στις επίσημες δηλώσεις του «τη σημασία της παρουσίας του εδώ, που αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» στον οποίο η Ελλάδα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο» σε δύο, όπως είπε, κατευθύνσεις: Προς τα νότια «με στενές σχέσεις μέσω της Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (…) τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας σαν κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και τη Λάρισα που πλέον μετατρέπεται σε ένα κέντρο αεροπορικό (…) για τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».
Για την άλλη κατεύθυνση του άξονα αυτού, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι «ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες στήνουμε πλέον στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό».
Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος, κάνοντας σαφές ότι αυτά τα στρατιωτικά σχέδια «κουμπώνουν» με τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για να διευρύνουν τις μπίζνες τους, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου – και αργότερα ίσως πετρελαίου – και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ εδώ»!
Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περί των ΗΠΑ ως «παρόχου ασφαλείας», γίνεται την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, αιματοκυλούν τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, ενώ στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα καταστρώνουν σχέδια που μόνο κινδύνους προμηνύουν για τους λαούς.
prologos.gr