Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση για την 73η επέτειο από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τον ΕΛΑΣ



«Η λευτεριά δεν κερδίζεται με ξόρκια, αλλά με αγώνες και θύματα!».
Αυτή την εμβληματική φράση χρησιμοποίησε ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης, στον περίφημο λόγο του στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, πριν από 73 χρόνια, για να αναδείξει το μέγεθος της θυσίας του Ελληνικού λαού, στον αγώνα ενάντια στο ναζί-φασίστα κατακτητή.
Ήταν 18 Οκτώβρη του 1944 όταν η XIIΙ μεραρχία του ΕΛΑΣ έμπαινε θριαμβευτικά στην πόλη της Λαμίας και έδιωχνε τα ναζιστικά καθάρματα.
73 χρόνια πριν, το ΕΑΜ και οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωναν την πατρίδα μας από την ναζιστική μπότα και φούντωνε ο πόθος του λαού για λευτεριά, λαοκρατία και εθνική ανεξαρτησία, ενάντια σε κάθε ξενική ιμπεριαλιστική επιβολή και τους ντόπιους υποταχτικούς συνεργάτες.
Την ίδια περίοδο ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ κατάφερνε συντριπτικά πλήγματα στις χιτλερικές ορδές και προέλαυνε προς το Βερολίνο.

Μπροστάρηδες σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα, για τη λευτεριά της πατρίδας, ήταν οι χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές και βασικός αιμοδότης το επαναστατικό ΚΚΕ.
Αν και οι στόχοι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, για μια πατρίδα εθνικά ανεξάρτητη, λεύτερη, με νοικοκύρη το λαό στον τόπο του, δεν καρποφόρησαν και νέα ιμπεριαλιστικά δεσμά χαλκεύτηκαν στη χώρα, παραμένουν όμως άσβεστη φλόγα που φωτίζει, μέχρι και σήμερα, τους αγώνες του Ελληνικού λαού.
Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, που από την ίδρυση του ελληνικού κράτους είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, με τα μνημόνια και την επιτροπεία έχει βαθύνει, αποκτώντας χαρακτηριστικά νέο-αποικιακής υποδούλωσης. Την αντιλαϊκή πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Το ντόπιο πολιτικό προσωπικό και η οικονομική ολιγαρχία διαλαλούν τη χώρα ως μια  επενδυτική «ευκαιρία», για τα ξένα αρπακτικά, ξεπουλώντας τις δημόσιες υποδομές, παρέχοντας «προίκα» το λαό για φθηνή εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή εμπλέκουν την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς και τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.
Σε μια ιστορική περίοδο όπου χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση του εργατικού – λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όταν λυσσομανάει ο αντικομμουνισμός και παραχαράσσεται η ιστορική μνήμη, όταν φουντώνει η ακροδεξιά και ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, είναι απαραίτητη ανάγκη να σηκωθούν ξανά ψηλά τα λάβαρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του αγώνα για τη δημοκρατία, στις σύγχρονες συνθήκες.
Να παλέψει η εργατική τάξη και ο λαός για δουλειά, ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία. Για να σπάσουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και η μνημονιακή επιτροπεία. Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να ανατραπεί η κυριαρχία της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και να κατακτήσει ο λαός και η εργατική τάξη την πολιτική εξουσία.
ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΕΙΡΗΝΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ