Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Γειά σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!

Ηλίας Μεταλλίδης Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!
Το ντοκιμαντέρ "Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές", που είχε επιλεχθεί να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε τη Δευτέρα 14/3 και την Τρίτη 15/3. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στη ζωή και τη δράση του σ. Ηλία Μεταλλίδη, μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη, στελέχους  του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και του Μ-Λ ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ το 1949.
Ηλίας Μεταλλίδης
Την πρώτη μέρα το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην αίθουσα Ολύμπιον η οποία ήταν κατάμεστη, αφού πρώτα το παρουσίασε ο σκηνοθέτης Ν. Νούλας. Τη δεύτερη μέρα η προβολή έγινε στην αποθήκη Δ στο Λιμάνι στην αίθουσα "Φρίντα Λιάππα", όπου μαζεύτηκε ξανά πολύς κόσμος. Η συγκίνηση ήταν έντονη, όταν μετά το τέλος του ντοκυμαντέρ ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης πήρε το μικρόφωνο, μίλησε και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν όρθιοι και να τραγουδήσουν τον ύμνο του ΕΛΑΣ! Οι περισσότεροι βέβαια τραγούδησαν μαζί του.

O σ. Ηλίας Μεταλλίδης (εκπροσωπώντας μια ολόκληρη γενιά), στα 92 του χρόνια, μας θυμίζει τι σημαίνει κομμουνιστική ψυχή, τι σημαίνει να παλεύεις αταλάντευτα σε όλη σου τη ζωή, να αφιερώνεσαι στο κίνημα. Ξεκίνησε να παλεύει και να γαλουχείται με τα υψηλά ιδανικά του κομμουνιστή σε συνθήκες ανόδου του κινήματος κι όταν τον κάλεσε το καθήκον βγήκε στο βουνό μαζί με χιλιάδες μαχητές μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Παρά την προδοτική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, τη Βάρκιζα και τις αυταπάτες που έσπερνε για τον ρόλο των Αγγλοαμερικάνων, ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης άντεξε και ξαναβγήκε στο βουνό στις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια στους νέους κατακτητές. Όμως ακόμα κι όταν οι ρεβιζιονιστές  με τις αποφάσεις του αντεπαναστατικού 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ ξεθεμελίωσαν την επαναστατική ψυχή του ΚΚΕ στην 6η Ολομέλεια και καθαίρεσαν τη νόμιμη ηγεσία του, τον Ν. Ζαχαριάδη, ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης δε λύγισε! Συνέχισε να βαδίζει στο δρόμο του επαναστατικού αγώνα! Τις επόμενες δεκαετίες, παρά τις νέες αυταπάτες που θα σπείρουν δεξιοί κι "αριστεροί" στο λαό μας, ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης ακλόνητα, από τις γραμμές του μ-λ κινήματος και του Μ-Λ ΚΚΕ συνέχισε να υπηρετεί τις κομμουνιστικές ιδέες κι ιδανικά του. Μέχρι σήμερα όπου κυριαρχεί η αποπολιτικοποίηση, όπου η άρχουσα τάξη προσπαθεί να "σβήσει" την ιστορία, να μη μαθαίνουν οι νεότεροι γι' αυτούς τους αγώνες ο σ. Ηλίας Μεταλλίδης ως ακατάβλητος νεολαίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παρά το προχωρημένο της ηλικίας του. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο πόλεμος, η φτώχεια που σπέρνουν  στους λαούς του κόσμου οι ιμπεριαλιστές κι οι υποταχτικοί τους είναι αυτά τα στοιχεία που γέννησαν από την άλλη πλευρά την αντίσταση, τους χιλιάδες Μεταλλίδηδες. Και αυτά τα στοιχεία υπάρχουν ακόμα. Γι' αυτό ο Ηλίας Μεταλλίδης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά του λαού μας που καλείται να αντισταθεί στην ιμπεριαλιστική  και  καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη νέα φουρνιά των κομμουνιστών που καλούνται σε άλλες συνθήκες, κατασυκοφάντησης των κομμουνιστικών ιδεών από εχθρούς και "φίλους", υποχώρησης και αποσυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος να κρατήσουν ψηλά την κόκκινη σημαία του αγώνα, να κρατήσουν τις φλόγες αναμμένες. Σε αυτά τα πλαίσια ο "Λαϊκός Δρόμος" πήρε την παρακάτω συνέντευξη ως  ελάχιστο φόρο τιμής σ' έναν κομμουνιστή που κλείνει κοντά έναν αιώνα αγωνιζόμενος με αυτάπαρνηση για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για μια καλύτερη ζωή στον κόσμο.
Ηλίας Μεταλλίδης
Τη συνέντευξη και το ανάλογο υλικό επεξεργάστηκαν οι σύντροφοι Νίκος Δημητριάδης εκ μέρους του Κόμματος και Γιώργος Ράπτης εκ μέρους της Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.
Ηλίας Μεταλλίδης
Πηγή: Μ-Λ ΚΚΕ