Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Για τη κατάσταση που επικρατεί στην αγροτιά, μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αναβρασμός και προετοιμασία της αγροτιάς για την αποκρούση των αντιαγροτικών μέτρων.


Πολλοί εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, ακόμα και εκπρόσωποι του αλιευτικού κόσμου, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν αρχικά ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά και στη συνέχεια τοπικές και περιφερειακές  κινητοποιήσεις.

Στο στόχαστρο της αγροτιάς δεν θα πρέπει να είναι μονάχα τα νέα βάρβαρα αντιαγροτικά μέτρα και η νέα ΚΑΠ 2015-2020, με όλο το οικονομοτεχνικό φορτίο που αφανίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, αλλά και το ευρύτερο θέμα της κηδεμονίας της χώρας από τους ξένους επικυρίαρχους, καθώς επίσης και η ανάδειξη των τραγικών συνεπειών για την αγροτική Οικονομία από την 34χρονη παραμονή της χώρας σε ΕΟΚ/ΕΕ.  Αυτό που σήμερα επιδιώκει η ΕΕ και αποδέχεται η συγκυβέρνηση, είναι ουσιαστικά η οριστική, βίαιη καταστροφή τής μέχρι τώρα δομής τής ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας, η συγκέντρωση της γης και το πέρασμα  στην επιχειρηματική Γεωργία των μεγάλων ή εντατικών εκμεταλλεύσεων που θα τις διευθύνουν είτε μεγαλοαγρότες, είτε γεωργικές επιχειρήσεις, είτε μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα, κάτω από τον έλεγχο του χρηματιστικού κεφαλαίου και ιδιαίτερα των τραπεζών. Η αναφορά του πρωθυπουργού στο  ότι: «Στόχος μας λοιπόν είναι μέσα στη διαπραγματευτική διαδικασία να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, να θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα φυσικά πρόσωπα τα απασχολούμενα με κάθε είδους αγροτική εργασία η οποία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους από κάθε πηγή. Και γι' αυτούς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να διεκδικήσουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50 και όχι στο 100%, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους», πετάει στην άκρη τουλάχιστον τους φτωχούς αγρότες οι οποίοι, σύμφωνα με το Νόμο 3874/10 δεν «λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους», αλλά και δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Είναι γνωστό ότι η κοινοτική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατά γράμμα η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει σαν στόχο την εξάλειψη της φτωχής και ενός μέρους της μεσαίας αγροτιάς εφ’ όσον δεν πληρούν τους όρους του αγροτοκτόνου Μητρώου Αγροτών. Προκύπτει λοιπόν σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο απασχόλησης, αλλά επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού. Η νέα δομή προϋποθέτει την οριστική εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από το σύνολο της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Άλλωστε, αυτός είναι και ο απώτερος στόχος των μέτρων, που συνοπτικά προβλέπουν:
• Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%, μέχρι το 2017, από το πρώτο ευρώ. Η συντριβή της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι γεγονός, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.
• Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
•  Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 ευρώ.
•  Αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα αγροτικά στρώματα.
•  Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
•  Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό σημαίνει αύξηση της τιμής του πετρελαίου από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
•  Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 40%.
•  Διπλασιασμός ή τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ (ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ). Αν σήμερα περίπου το 40% δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓΑ, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει με το διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των εισφορών, όταν ο ΟΓΑ εξομοιωθεί με το ΙΚΑ!
•  Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές, σπόροι, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο, κ.λπ.), και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή. Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη!
•  Αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την Υγεία.
•  Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% μέχρι και 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
•  Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 10% στο 13% για τα αγροτικά αυτοκίνητα κλπ.
Χωρίς αμφιβολία, τα παραπάνω μέτρα θίγουν όλη την αγροτιά. Όμως μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, η φτωχομεσαία αγροτιά δίνει κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης, κυρίως για το επίδικο θέμα που επιδιώκουν τόσο τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλ. του διαχωρισμού των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών των οποίων η αγροτική εργασία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους», που θα σημάνει το τέλος των περίπου 550.000 φτωχών αγροτικών νοικοκυριών (μέχρι 50 στρέμματα), από το σύνολο των 716.823 αγροτικών νοικοκυριών της χώρας.
Αυτό που απαιτείται στον κόσμο της αγροτιάς, έξω και πέρα από την χρεοκοπημένη δράση των αγροτοπατέρων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι η χάραξη μιας άλλης προοπτικής που θα μπορεί να αναδείξει σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρίσιμα και πραγματικά αιτήματα, κυρίως της φτωχομεσαίας αγροτιάς που κινδυνεύει με αφανισμό.
  Σήμερα, παρά ποτέ άλλοτε, καλείται ο κόσμος της υπαίθρου να διαμορφώσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που ζητούν άμεση λύση και να το κάνει γνωστό σε όλους τους αγρότες της χώρας ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθένα.
   Σ’ αυτήν τη φάση, μπροστά στους νέους αγροτικούς ξεσηκωμούς, η φτωχομεσαία αγροτιά θα πρέπει να στρέψει τις πλάτες στους πραγματικούς εχθρούς και στους ψεύτικους φίλους που όλ’ αυτά τα χρόνια ποδηγέτησαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις σπέρνοντας τη σύγχυση και θερίζοντας την απογοήτευση. Είναι καιρός η στέρεη, ανυπόταχτη βάση να δώσει το βροντερό παρών μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, μέσα από τους συνεταιρισμούς, μέσα από εξωραϊστικά σωματεία και επιτροπές αγώνα και να αναδείξει τους φυσικούς ηγέτες της έξω και πέρα από τις μικροκομματικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς συναλλαγές και να συνδέσει τα επιμέρους αιτήματα με την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, την κατάργηση της ΚΑΠ, την έξοδο της χώρας μας από το επικίνδυνο μόρφωμα της ΕΕ, καθώς και με όλο το πλέγμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.