Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Συνεχίζεται το εφιαλτικό μνημονιακό κάτεργο - Ανυποχώρητα στο δρόμο του αγώνα

Για να ανατραπούν η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων
 και τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης
   αναδημοσίευση απ' την εφημερίδα "Λαϊκός Δρόμος|  16-03-2015 
Χωρίς ανάσα κλιμακώνει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός - επικεφαλής της ΕΕ- τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, θέτοντας καθημερινά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νέους τελεσιγραφικούς όρους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη για τετράμηνη  παράταση και επέκταση του προηγούμενου Μνημονίου, που σηματοδότησε  την προσαρμογή και ευθυγράμμιση της κυβέρνησης  στις προσταγές των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και διαμόρφωσε  το γενικό πλαίσιο υποταγής, τώρα προχωρώντας  στην "εξειδίκευση" της συμφωνίας, ξεκίνησε με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 9ης Μάρτη η συγκεκριμένη "αξιολόγηση από τους θεσμούς", το ξεσκόνισμα και η συμπλήρωση της λίστας Βαρουφάκη, ο κα­θορισμός δηλαδή των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα απαιτηθούν.


Για το σκοπό αυτό δουλεύει πυρετωδώς τώρα η τρόικα που μετονομάστηκε σε "Brussels Group" και που η μόνη  διαφορά της με πριν είναι ότι στους τρεις φορείς ιμπεριαλιστικής εποπτείας (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ), προστέθηκε και ένας τέταρτος, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός  στήριξης (ΕΜΣ).
Και όσο αυτοί  στις Βρυξέλλες θα ασκούν ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο, τα τεχνικά κλιμάκιά  τους που ήδη έχουν καταφθάσει  από την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα θα ξεσκονίζουν τους αριθμούς  και θα ακτινογραφούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα τροφοδοτούν  τις Βρυξέλλες με τα "κατάλληλα" στοιχεία, προκειμένου  να στοιχειοθετηθούν και να υπαγορευτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Σε ενάμιση μήνα   η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου πέρασε από την κατάργηση  του Μνημονίου σε παράταση και επέκτασή του. Από την  υποτιθέμενη κατάργηση της τρόικας  και το ξεπέταγμά της από τη χώρα, σε διεύρυνσή της με νέους επόπτες και σε συνέχιση της παρουσίας της με επιτόπιους εξευτελιστικούς ελέγχους στην Αθήνα.

Αφού αποκαλύπτεται έτσι το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης, η συνέχιση δηλαδή  εφαρμογής όλων των βάρβαρων  μηνημονιακών μέ­τρων και η δέσμευσή της πως κανένα μέτρο δεν πρόκειται να πάρει και καμιά μονομερή  ενέργεια  δεν πρόκειται να κάνει που θα ξεφεύγει από το μνημονιακό  κάτεργο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ  επιδίδονται  σε ανέξοδες δημαγωγικές  διακηρύξεις  και τυχοδιωκτικά  καμώματα για να καλύψουν την προσαρμογή  και υποταγή  της κυβέρνησης στους ξένους και ντόπιους  δυνάστες και να παραπλανήσουν το λαό.
Έτσι ακριβώς τις μέρες  που οι τροϊκανοί ξεκινούσαν σε Βρυξέλλες και Αθήνα για μια ακόμη φορά τον έλεγχο  και τις υπαγορεύσεις, σηματοδοτώντας πως τίποτα στην ουσία δεν έχει αλλάξει από την  προηγούμενη κατάσταση, η κυβέρνηση δημαγωγούσε για τις γερμανικές  αποζημιώσεις παριστάνοντας την "εθνικά περήφανη"  καπηλευόμενη τη σφαγή του Διστόμου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε πως...σκέπτεται να υπογράψει τη δικαστική απόφαση του 1997 για την κατάσχεση  του κτιρίου που στεγάζεται το Ίδρυμα Γκαίτε, προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα του Διστόμου...
                                                               

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση  μιας κούφιας δημαγωγικής "αντιπαράθεσης" για εσωτερική κατανάλωση, ρίχτηκε  και η ιδέα ενός δημοψηφίσματος, ως εκβιασμός υποτίθεται στους "εταίρους", που έντρομη όμως πήρε πίσω η κυβέρνηση  όταν θεωρήθηκε πως το περιεχόμενό του  θα συνδέονταν  με την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Η ιδέα του δημοψηφίσματος παραμένει, όχι όμως ως πίεση της κυβέρνησης  προς τους εταίρους της, αλλά ως όχημα πειθαναγκασμού του λαού σε μια αντιλαϊκή συμφωνία που προετοιμάζεται να σκαρώσει.
Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε  ο Βαρουφάκης  για να δώσει διευκρινήσεις και διαβεβαιώσεις στα ξένα   αφεντικά γι' αυτό  το ζήτημα. "Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα , χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο"
 Η ιδέα για το δημοψήφισμα που σκέπτεται η κυβέρνηση σχετίζεται με την αποδοχή  και νομιμοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας που πρόκειται  να συνάψει  τον Ιούνη  με τους ιμπεριαλιστές, αποσκοπώντας  σε μια τέτοια  περίπτωση και με αυτό τον τρόπο  στον έλεγχο  των λαϊκών αντιδράσεων και τη χειραγώγηση του λαού.
Σε αντίστοιχες  δημαγωγικές  διακηρύξεις με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί και  ο άλλος  εταίρος της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ, μόνο που αυτών οι διακηρύξεις λόγω του δεξιού, αντιδραστικού  χαρακτήρα τους, διαπνέονται  από ένα εθνικιστικό, πατριδοκάπηλο και τυχοδιωκτικό πνεύμα, όπως οι πρόσφατες αναφορές τους για "Κούγκι" και "Τζιχαντιστές", συνέχεια των προηγούμενων  διακηρύξεών  τους για αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ή για αναζήτηση  ξένης προστασία σε Ρωσία και Κίνα.
Όλες αυτές  οι εθνικιστικές, πατριδοκάπηλες  κραυγές των ΑΝΕΛ είναι η άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής υποτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους Ευρωπαίους  και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.
Όλες αυτές οι δημαγωγικές  κορώνες, οι ψευδαισθήσεις και το λαθρεμπόριο  ελπίδας που με ένταση καλλιεργούν οι κυβερνητικοί  εταίροι έρχεται να συγκαλύψει  τη σκληρή πραγματικότητα, τη διαδικασία "αξιολόγησης",  που ξεκίνησε, τις προσταγές, τον έλεγχο και τις  υπαγορεύσεις  δηλαδή των τροϊκανών, το γυάλισμα  του φοροεισπρακτικού  μηχανισμού και την ένταση της συνεχιζόμενης φοροληστείας, τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό με τη δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημόσιων  φορέων για να πληρωθούν  οι δανειστές,  το γονάτισμα του κόσμου που κάθε μέρα επιδεινώνεται.
Όλες οι προσδοκίας που καλλιέργησε  ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ελάφρυνση του κόσμου από τα δύσβατα μνημονιακά βάρη διαψεύδονται.
Όχι μόνο όσα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά ακόμη και όσα διακήρυξε στις προγραμματικές  δηλώσεις της πριν ένα μήνα η κυβέρνηση έγιναν φύλλο και φτερό. Και αυτό ακριβώς το ξεμπρόστιασμα και τα αποκαλυπτήρια  είναι που σπρώχνει  την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κούφια "αριστερή" δημαγωγία σε μια ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επιχείρηση χειραγώγησης  του λαού, προβάλλοντας το μεγάλο δήθεν επίτευγμα της συμφωνίας της που "έσωσε τη χώρα" από τη "θανάσιμη παγίδα" που τις έστησαν με τη χρηματοδοτική ασφυξία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σαν κυβέρνηση να χρησιμοποιεί δυο διαφορετικές γλώσσες, μία με αυτή που απευθύνεται στο λαό, την κάλπικη και μια με αυτή που απευθύνεται στις κυρίαρχες δυνάμεις, ξένες και ντόπιες, την αληθινή. Από τη μια απευθυνόμενος στο λαό, διακηρύσσει το τέλος των μνημονίων και της τρόικας,  την καταδίκη  της μνημονιακής  πολιτικής, τις καταστροφικές της συνέπειες και δείχνει τους νεοφιλελεύθερους  εμπνευστές της, επιδιώκοντας να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής  των λαϊκών συμφερόντων. Από την άλλη δίνει σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώσεις  για συμμόρφωση και σεβασμό στους "κανόνες τις τις Συνθήκες της ΕΕ" για αποφυγή κάθε "μονομερούς ενέργειας", για εφαρμογή  όλου του αντιλαϊκού μνημονιακού  οπλοστασίου.
Βέβαια αυτή η διγλωσσία  δεν θα έχει πέραση  για καιρό. η απατηλή δημαγωγία θα προσκρούει  όλο και περισσότερο  στην εφιαλτική πραγματικότητα καθ θα απογυμνώνεται  από τα ψευτοαριστερά φτιασίδια και ξόμπλια το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε συνθήκες επιδείνωσης  της θέσης  των εργαζομένων, όπου η συντριπτική  πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να χτυπιέται βάναυσα από τα μέτρα των μνημονίων  και να χαλκεύονται νέα δεσμά, ο μόνος δρόμος είναι η ανυποχώρητη λαϊκή αντίσταση και πάλη.
Σε αυτή την κεντρική κατεύθυνση  θα συνεχίσει σταθερά να παλεύει το Μ-Λ ΚΚΕ και στη νέα περίοδο μέσα στο μαζικό , εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις.
Η ανάπτυξη του Λαϊκού αγώνα  απαιτεί πρώτα  και κύρια να αντιπαλέψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα  της κυβερνητικής πολιτικής, να ξεσκεπάσουμε  το αριστερό προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ, να καταπολεμήσουμε την υπονομευτική επίδραση που  ασκεί στις λαϊκές μάζες το λαθρεμπόριο ελπίδας και δημαγωγίας στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μη παγιδευτεί  ο λαός στα πλαίσια  μιας ψευτοαριστερής  διακυβέρνησης κομμένης και ραμμένης  στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας.