Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ στο χρηματιστήριο της ενέργειας! Φτώχεια για τους πολίτες όλων των χωρών!

XRHMATISTIRIO-ENERGEIAS

 Συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και επιδότηση της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση

Με την τιμή της μεγαβατώρας να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την ήδη ανακοινωμένη νέα αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έρθει με τους νέους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, οι προβλέψεις για το φετινό χειμώνα γίνονται όλο και πιο γκρίζες. Οι κάλπικες υποσχέσεις και οι κυβερνητικοί θρίαμβοι που περιγράφουν τα στελέχη της ΝΔ και αναπαράγουν τα πετσωμένα ΜΜΕ τους, γίνονται σκόνη από την πραγματικότητα μιας ακρίβειας που σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα. Η επάρκεια και η αλαζονεία με την οποία εμφανίζονται οι θιασώτες της πολιτικής που οδήγησε τα πράγματα εδώ, πλέον γίνεται αποκρουστική και το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η ανατροφοδότηση της οργής που απλώνεται καθημερινά στην κοινωνία.

Οι εφιαλτικοί στόχοι της πράσινης μετάβασης και της απελευθέρωσης της ενέργειας συνθέτουν την πραγματικότητα

Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Η πολιτική απεμπόλησης της ενεργειακής αυτάρκειας που διέθετε η Ελλάδα συνιστά ένα έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου. Κάτω από τους τίτλους της «πράσινης μετάβασης» κρυβόταν η πολιτική της ασφυκτικής ενεργειακής -και άρα ακόμη βαθύτερης οικονομικοπολιτικής- εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων. Αυτό και τίποτε άλλο. Αυτή την πολιτική πρώτα και κύρια καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και για αυτό οι θύτες του, αυτοί που τελικά εξάρτησαν την τιμή του ρεύματος από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παριστάνουν τους σωτήρες του.

Τώρα ο Μητσοτάκης, ο επισπεύδων της ΕΕ για την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη, εγκαινιάζει νέες λιγνιτικές μονάδες για να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Αυτό άλλωστε κάνουν και οι ευρωπαίοι μέντορές του, οι γερμανοί εισηγητές της «πράσινης μετάβασης» που επιστρέφουν γοργά στον άνθρακα για να γλιτώσουν από την μέγκενη του αμερικάνικου LNG στο οποίο τους οδηγούν οι κυρώσεις. Η καταστροφή που προκάλεσε όμως η επιβολή αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα δεν μπορεί να σβηστεί ούτε με την αναγκαστική επαναλειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων, ούτε με επικοινωνιακά τρικ και ψίχουλα επιδοτήσεων.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας! Της εκποίησης δηλαδή του δημόσιου πλούτου με το επικό ξεπούλημα μονάδων και δικτύων στους «επενδυτές» του χώρου. Είναι αυτή η απελευθέρωση που θα έφερνε πιο φθηνά τιμολόγια ρεύματος. Τελικά η πραγματικότητα λέει ότι οι νόμοι της «ελεύθερης αγοράς» στην ενέργεια, όπως και σε κάθε κλάδο, αυτορρυθμίζονται με στόχο πάντα την αισχροκέρδεια. Την οποία καλείται κάθε στιγμή να πληρώσει ο λαός. Και την οποία παρά τους κομπασμούς υπηρετεί πιστά με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.

Χρηματιστήριο της Ενέργειας!
Το πιο ακραίο όνειρο των αεριτζήδων επενδυτών και των λαμόγιων της ενέργειας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πάντα με τις επιταγές της ΕΕ, έστησε πραγματικά ένα χρυσωρυχείο για τους κερδοσκόπους «παίχτες». Το χρηματιστήριο της ενέργειας δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μηχανισμός αισχροκέρδειας. Για αυτό στήθηκε και αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Η σύλληψη και η λειτουργία του απλή. Καθημερινά καθορίζονται οι τιμές για τις μεγαβατώρες που μπαίνουν στο σύστημα. Ανεξάρτητα με το κόστος παραγωγής και την τιμή χοντρικής που δίνει ο κάθε παραγωγός (πλέον όλοι είναι ιδιώτες), είτε από υδροηλεκτρικά, είτε ΑΠΕ, είτε λιγνίτες και φυσικό αέριο, η τιμή με την οποία στο τέλος όλοι πληρώνονται είναι η υψηλότερη. Που στην προκειμένη είναι αυτή του φυσικού αερίου. Οπότε αυτοί που πουλάνε ρεύμα από υδροηλεκτρικά ή φωτοβολταϊκά, ακόμη και αν η τιμή που όρισαν ήταν πολύ χαμηλότερη… βάση νόμου… αισχροκερδούν. Αμείβονται δηλαδή με την ακριβότερη τιμή. Αυτή την εξοργιστική κερδοσκοπία την πληρώνει ο ελληνικός λαός πριν τον πόλεμο και πολύ πριν ακόμη από την άνοδο της τιμής των καυσίμων.

Από τότε που το σκάνδαλο του «χρηματιστηρίου της ενέργειας» γνωστοποιήθηκε, η κυβέρνηση -παρά τις συνεχείς πιέσεις για την κατάργησή του- επιμένει να το συντηρεί και μόνο το τελευταίο διάστημα κάτω από την κατακραυγή, προχωρά σε κάποιου είδους παρεμβάσεις. Δεμένη πισθάγκωνα με αυτά τα συμφέροντα, η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, χωρίς να παρεμβαίνει επί της ουσίας στον καθορισμό των τιμών, επιχειρεί τώρα μια γιγαντιαία επιδότηση της αισχροκέρδειας. Οι όποιες επιδοτήσεις ανακοινώνει, υποτίθεται για την ελάφρυνση των καταναλωτών, γίνονται με χρήματα του ελληνικού λαού, από τον προϋπολογισμό, με σκοπό να καλύψουν μέρος αυτής της αισχροκέρδειας. Όχι να την άρουν, αλλά να την χρηματοδοτήσουν με πακτωλούς δισεκατομμυρίων.

Με αυτά τα δεδομένα οι θερινές κυβερνητικές υποσχέσεις για απρόσκοπτη και φθηνή παροχή ενέργειας είναι αστείες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική παράδοσης της ενέργειας στα αρπαχτικά του χώρου, (την οποία άλλωστε υπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) έχει την απόλυτη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Είναι βέβαιο ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις ορίζονται από την ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολέμων, της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης που γεννιούνται στο έδαφός της. Άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι, για την Ελλάδα, οι ακραίες πλευρές της ακρίβειας και το ραγδαίο άπλωμα της φτώχειας έχουν και τη σφραγίδα της πολιτικής της εξάρτησης και της υποτέλειας. Της πολιτικής που εδώ και δεκαετίες, στα πλαίσια πρώτα και κύρια της ΕΕ, διαλύει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της χώρας, απεμπολεί κάθε παραγωγική δυνατότητα και εσχάτως την ενεργειακή αυτάρκειά της. Μια πολιτική πλήρους παράδοσης του τόπου στην ασυδοσία και τις ορέξεις των επενδυτών. Μια πολιτική εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων. Αυτήν πληρώνει ο λαός. Και δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα, από αυτούς που εισηγούνται και επιβάλλουν αυτή την πολιτική. Μόνο από τον αγώνα του για την ανατροπή της.

                                                       πηγή: Λαϊκός Δρόμος