Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Ακόμα πιο σφικτός ο εναγκαλισμός των ΗΠΑ στη χώρα μας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ_souda
Διαρκώς “αναβαθμίζεται” η Ελλάδα στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η δήλωση του Μπάιντεν όπου χαρακτήρισε την χώρα μας κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, φίλο των ΗΠΑ και ηγέτιδα δύναμη για την ευημερία της περιοχής της Α. Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων και χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις ναυτικές δραστηριότητες του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και την παραμονή αμερικάνικων δυνάμεων για τη διεξαγωγή διάφορων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Εξάλλου, η πρόσκληση του έλληνα αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στην Ουάσιγκτον δεν είναι φυσικά μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη, αλλά αφορά τον επανασχεδιασμό του ρόλου των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και των «καθηκόντων» τα οποία πρέπει να εκτελέσουν σε αυτή την περίοδο. Και φυσικά έχει σαν άμεσο αντικείμενο την πώληση των τεσσάρων πολεμικών πλοίων και τον αποκλεισμό των γαλλικών φρεγατών.

Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας -για την οποία τα κυβερνητικά επιτελεία και η ελληνική ολιγαρχία πανηγυρίζουν- δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την παράδοση στους αμερικανο-νατοϊκούς όλων των υποδομών, των αεροδρομίων, των λιμανιών που χρειάζονται για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή -όπως την προσδιόρισαν οι ΗΠΑ- της Α. Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή μάλιστα των ελληνικών στρατευμάτων.

Η τηλεφωνική δήλωση του Μπάιντεν στο Μητσοτάκη: «Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ να βοηθήσω», για την οποία η ΝΔ και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της μεγαλοαστικής τάξης πανηγυρίζουν σαν μια μεγάλη πολιτική και διπλωματική κατάκτηση, στην πραγματικότητα είναι η έκφραση μιας βαθύτατης υποτέλειας όπου το «αφεντικό» καλεί τον υποτακτικό του να εκτελέσει τα καθήκοντά του και αν συναντήσει δυσκολία να αναζητήσει στήριξη.

Η συγκυρία καταδεικνύει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αναζητά την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων γύρω από τη γενικότερη στρατηγική και τους αμερικανικούς γεωπολιτικούς στόχους.

Χωρίς περιστροφές ο Μπάιντεν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια ισχυρή συνεργασία ενάντια στη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν κοινή εκτίμηση για την Κίνα πως είναι ένας στρατηγικός ανταγωνιστής και πως μόνο σε ορισμένα δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα μπορούν να συνεργαστούν μαζί της. Όσον αφορά τη Ρωσία οι προκλήσεις της πρέπει να αντιμετωπιστούν συντονισμένα και με αποφασιστικότητα. Στις προκλήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογικές διαδικασίες, το ζήτημα της Ουκρανίας και τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα ο Μπάιντεν έκανε καθαρό ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη δημιουργία του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Και μάλιστα, σε τόνους προειδοποίησης, δήλωσε στο γερμανό υπουργό Εξωτερικών πως η εταιρεία που μετέχει στην κατασκευή του αγωγού κινδυνεύει με επιβολή κυρώσεων.

Ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο, όπου οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ανεβάζουν την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το επίπεδο, επίσης, στις προετοιμασίες πολεμικών συρράξεων, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα εμπλέκουν τη χώρα μας στην αιχμή των στρατιωτικών προετοιμασιών και εκθέτουν το λαό και τον τόπο στα μέτωπα των συγκρούσεων. Την ώρα που η χώρα μας στοχοποιείται και μπαίνει στην οπτική των αντιπάλων του αμερικανο-νατοϊκού ιμπεριαλισμού, τα αστικά επιτελεία πανηγυρίζουν για τη μεγάλη πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική επιτυχία!

Με φόβητρο τον τουρκικό κίνδυνο, εμφανίζουν την «παράδοση» της χώρας στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σαν ενίσχυση και θωράκιση της χώρας. Και μόνο η συνεκπαίδευση των νατοϊκών δυνάμεων με το τούρκικο Πολεμικό Ναυτικό στα νερά της Μεσογείου και οι δηλώσεις από τη διοίκηση του 6ου Στόλου ότι «νιώθουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους συμμάχους μας», καταρρίπτουν τις απατηλές και κούφιες θριαμβολογίες.

Ο λαός, με βάση την πρόσφατη ιστορία του και το πολιτικό του ένστικτο, θα κτίσει σταθερά το αντιιμπεριαλιστικό του μέτωπο και θα αγωνιστεί ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος