Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αφιέρωμα στον αγώνα του λαού της Χιλής (συνέχεια)

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΧΙΛΗ)

Συνέντευξη του prologos.gr με τον πρώτο Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής (Προλεταριακή Δράση) Εντουάρντο Αρτές για τις εξελίξεις στη Χιλή

Για τις εξελίξεις και τη νέα φάση του κινήματος στη Χιλή μίλησε στον “Πρόλογο” ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής (Προλεταριακή Δράση) Εντουάρντο Αρτές, το κόμμα του οποίου, μαζί με το Κίνημα Επαναστατικής Αριστεράς (MIR) και τη Χριστιανική Αριστερά (ΙC) προχώρησαν χτες στη δημιουργία του “Αγιεντινίστικου Κινήματος για ένα Νέο Σύνταγμα”.
Εντουάρντο Αρτές
Παρότι η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων ανακλήθηκε, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Τι οδηγεί το λαό της Χιλής σε τέτοια μαζική κινητοποίηση; Υπάρχουν κι άλλα αιτήματα του λαϊκού κινήματος που δεν ικανοποιήθηκαν με τα μέτρα για την ανακούφιση των φτωχών που ανακοίνωσε ο Πινιέρα;

Πράγματι, ο αγώνας ξεκίνησε με την αύξηση του κομίστρου στις συγκοινωνίες κατά 30 πέσος στην πόλη του Σαντιάγκο, όμως αυτή η αύξηση ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ή η σπίθα που άναψε φωτιά στον κάμπο. Ο λαός ξεσηκώθηκε σε όλη τη χώρα, γιατί έχουμε 30 χρόνια άγριου νεοφιλελευθερισμού με ιδιωτικοποίηση των πάντων, με απουσία όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, στις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, τη στέγαση κλπ. Έχουμε 30 χρόνια μιας “χαράς” που τίποτα δεν έφερε, 30 χρόνια μιας ψεύτικης δημοκρατίας, μιας αυτοκρατορίας του φασιστικού Συντάγματος που επιβλήθηκε διά πυρός και σιδήρου από τη φασιστική στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ το 1980, με το οποίο διατηρήθηκε χωρίς τροποποιήσεις η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, και η κοινωνική αδικία, σε μια χώρα με μεγάλους δείκτες ανισότητας, μια χώρα υποταγμένη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις πολιτικές του που επιφέρουν πείνα για τις πλειοψηφίες.
Τα μέτρα που προτείνει ο Πινιέρα είναι μόνο διακοσμητικά, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Στην πραγματικότητα, ο Πινιέρα όχι μόνο δεν ηρέμησε τις κινητοποιημένες μάζες, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά. Πλέον κινείται με γνώμονα την απόσυρσή του με το μικρότερο δυνατό κόστος για την άκρα δεξιά, προσπαθώντας να φτάσει στο τέλος τη θητεία του στην κυβέρνηση χωρίς να παραιτηθεί.
Σήμερα τίθεται το ζήτημα “Κάτω ο Πινιέρα! Συντακτική Συνέλευση!Νέο Σύνταγμα”. Το κόμμα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση) και η Πατριωτική Ενότητα (UPA), συμμετέχουμε στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις αναλύσεις μας, όταν είχε αναλάβει ο Πινιέρα, συμπεραίναμε ξεκάθαρα ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία που συνηγορούσαν στην εκτίμηση ότι πιθανώς ο Πινιέρα θα ήταν το τέλος του νεοφιλελεύθερου κύκλου στη Χιλή. Σήμερα, αυτό που τίθεται είναι: “Κάτω ο Πινιέρα! Συντακτική Συνέλευση! Να επανιδρύσουμε τη Χιλή!”

Οι πρόσφατοι αγώνες στο Εκουαδόρ και σε πολλές άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες έπαιξαν ρόλο στην κινητοποίηση της Χιλής;
Σίγουρα επηρέασαν, όπως και ο αγώνας στη Χιλή επέδρασε στην Αργεντινή για την ήττα του Μάκρι, ο οποίος έθετε τη Χιλή ως παράδειγμα για την Αργεντινή. Ωστόσο, το βασικό είναι ο εσωτερικός παράγοντας, οι κοινωνικές αντιθέσεις που υπονόμευσαν το κύρος του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και των θεσμών.

Ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει τώρα ο αγώνας; Γιατί λέτε “Κάτω ο Πινιέρα”; Διατυπώνοντας ένα τέτοιο σύνθημα, δεδομένης της απουσίας πολιτικής ηγεσίας του κινήματος, δεν υπάρχει ο κίνδυνος το κίνημα να παρεκκλίνει, και να συμβάλει στην άνοδο στην εξουσία άλλων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ήδη σπεύδουν να δηλώσουν “παρόντες”, πολλώ δε μάλλον όταν ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους;
Έχουμε περάσει χρόνια αποπολιτικοποίησης, με ευθύνη των δυνάμεων από την πλέον αντιδραστική δεξιά ως το παλιό κομμουνιστικό κόμμα που αποτελούσε τμήμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Μισέλ Μπατσελέτ. Αυτό, σαφώς, συνιστά έναν κίνδυνο μεγάλων διαστάσεων. Επίσης, η παραποίηση στην παρουσίαση των γεγονότων είναι ωμή, καθώς τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον κόσμο να επικεντρώνεται σε “απόπειρες” άγνωστης πατρότητας και αποκρύπτουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις. Όπως και να’χει, πάντως, ο κίνδυνος πραξικοπήματος, ο οποίος υπήρχε τις πρώτες μέρες, με ευθύνη του Πινιέρα που είχε βγάλει τον στρατό στους δρόμους, σήμερα έχει απομακρυνθεί, καθώς ο Πινιέρα απέσυρε το στρατό.
Αναμφίβολα, είναι δυνατό να υπάρξει μια παλινδρόμηση και να επανεγκατασταθούν νεοφιλελεύθεροι λαϊκιστές στο κέντρο της πολιτικής και της εξουσίας. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τη στοχοποίηση και τη ρήξη με τους θεσμούς, δηλαδή, με την δημιουργία μιας Συντακτικής Συνέλευσης και ενός Νέου Συντάγματος.
Αφού σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω το λαό και τους εργαζομένους της Ελλάδας για τους οικονομικούς και πολιτικούς τους αγώνες, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στη Χιλή αφυπνίστηκε ο γίγαντας, ο λαός και παρότι ο δρομος και η κοινωνική πρόοδος δεν είναι γραμμική αλλά γεμάτη ζιγκ-ζαγκ, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χιλής βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου και προχωρούμε σε νέα βήματα, πολύ πιο πολιτικά, προς μια νέα λαϊκή και σοσιαλιστική Χιλή.