Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

Ομιλία Μητσοτάκη στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Η ΝΔ δουλικός υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου

Δημοσιεύτηκε στις: 04, Ιούν 2018

Έγινε την Τρίτη 29/5 στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Όπως κάθε χρόνο στη συνέλευση αυτή μίλησαν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό και των δύο ομιλιών ήταν οι δηλώσεις υποταγής και των δύο στις επιδιώξεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα εύσημα που απέδωσε ο Βαρδινογιάννης, ειδικά στον Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του αφού επανέλαβε τις γνωστές αντιπολιτευτικές του κορώνες για το τρίτο μνημόνιο, για τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, που φυσικά δεν πρόκειται να τις αγγίζει αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, παρουσίασε τις δικές του προτάσεις μπροστά στους μεγαλοβιομήχανους για τη λεγόμενη ανάπτυξη και τα εργασιακά ζητήματα.

Ο πρώτος άξονας της ομιλίας του αφορούσε το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στον επιχειρηματικό χώρο. Ο Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το συνολικό ποσό των φόρων. Προσπάθησε να πείσει τους εκπροσώπους της εργοδοσίας ότι η μείωση των συντελεστών θα γίνει μέσα απ’ τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή με την αύξηση στην πραγματικότητα των φόρων σε εργαζόμενους, συνταξιούχους καθώς και με την αύξηση των έμμεσων φόρων. Άλλωστε είναι γνωστό το παραμύθι ότι θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία βέβαια αφορά μόνο τους μικροεπαγγελματίες και όχι το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις. Στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
Πρώτον, τόνισε ότι διαφωνεί με την υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων απ’ τις επιχειρησιακές συμβάσεις και μάλιστα χαρακτήρισε το μέτρο αυτό σαν αντιδραστικό και αντεργατικό! Είναι γνωστό ότι την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων απαιτούσαν τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η τρόικα. Η κυβέρνηση Τσίπρα, αφού πρώτα καρατόμησε κάθε εργατικό δικαίωμα, τώρα υπόσχεται να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, που η ίδια είχε καταργήσει, σαν δήθεν στοιχείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των εργατικών δικαιωμάτων. Ο Μητσοτάκης, για να αποδείξει πόσο πιστός υπηρέτης της ντόπιας ολιγαρχίας είναι, καταγγέλλει την όποια κουτσουρεμένη επαναφορά των συμβάσεων και χειροκροτεί τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που είναι το πιο καλό δώρο στην εργοδοσία.
Δεύτερον, δήλωσε την αντίθεσή του στην αύξηση του βασικού μισθού γιατί έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα! Είναι γνωστό ότι σήμερα ο βασικός μισθός είναι στα τάρταρα, κάτω και απ’ τα 500 ευρώ. Έτσι και μια αύξηση της τάξης του 5-10% στην πραγματικότητα πρόκειται για ελάχιστα ψίχουλα, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν κάποια στοιχειώδη ανάγκη των εργαζομένων. Προφανώς και οι υποσχέσεις Τσίπρα για αύξηση του βασικού μισθού δεν θα είναι παρά μια φτηνή δημαγωγία. Όμως ο Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να αποκτήσει την εύνοια των μεγαλοβιομηχάνων, υπερθεματίζει ακόμα πιο πολύ στις απαιτήσεις τους και αρνείται ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα. Λέει βέβαια ότι η αύξηση του μισθού θα έρθει σαν αποτέλεσμα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται όταν αυτός θα έρθει στην κυβέρνηση!
Τρίτον, μίλησε και για το ασφαλιστικό σύστημα, επαναφέροντας τη θέση του για τους τρεις πυλώνες του συστήματος, δηλαδή τον εργαζόμενο, την εργοδοσία και την ιδιωτική ασφάλιση, με στόχο, όπως δήλωσε,  τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πάντα υπό τον έλεγχο του κράτους, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους. Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης επαναφέρει τη γνωστή νεοφιλελεύθερη πολιτική που μετατρέπει το ασφα­λιστικό σύστημα από κοινωνικό αγαθό σε εργαλείο κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, δήλωσε τα εξής μιλώντας προς τον ΣΕΒ: «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους χρηματοδοτήσω. Είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσω την απασχόληση. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα». Έτσι λοιπόν χωρίς καθόλου να κοκκινίζει δηλώνει απερίφραστα προς την εργοδοσία: Κάντε εσείς προσλήψεις και θα σας πληρώσω εγώ τα έξοδα, δηλαδή το μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές!
Αναμφισβήτητα η ομιλία Μητσοτάκη στη συνέλευση του ΣΕΒ δεν είχε καθόλου εκπλήξεις.  Ήταν μια ομιλία προς τα αφεντικά του, μια ομιλία με την οποία  επιχειρούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος από τον Τσίπρα, που τα τελευταία χρόνια φαντάζει ο πιο καλός υπηρέτης της ολιγαρχίας.
 Μετά την ομιλία και του Τσίπρα στον ΣΕΒ, αλλά και τις ανακοινώσεις που αντάλλαξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο είναι απόλυτα πρόθυμοι να υπηρετήσουν τη μεγάλη εργοδοσία και δίνουν γι’ αυτό όρκους πίστης, αφοσίωσης και υποταγής.