Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Εθνικισμός, υποτέλεια και σκάνδαλα  το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ


 Αντιφατική διαφαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, δημιουργώντας εσωκομματικά προβλήματα για τον τρόπο επίλυσής τους στον αρχηγό της, Κ. Μητσοτάκη.
Οι αλλεπάλληλες και ταυτόχρονα αλληλοσυγκρούμενες δηλώσεις των κεντρικών στελεχών της ΝΔ πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, δημιουργούν Συμπληγάδες από τις οποίες καλείται ο Μητσοτάκης να περάσει και αναπαράγουν έντονους εσωκομματικούς τριγμούς τους οποίους καλείται τώρα να αντιμετωπίσει. Αντιπαραθέσεις που δεν γεννήθηκαν σήμερα αλλά έρχονται από το παρελθόν, κουβαλώντας στις αποσκευές τους όλες τις αντιφάσεις της γραμμής της ΝΔ από το 1992 ως σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό την περίφημη σύνοδο στο Βουκουρέστι το 2008.

 Στο “πολλά υποσχόμενο” συλλαλητήριο της Αθήνας που έστησαν και στο οποίο πρωτοστάτησαν ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι χέρι – χέρι με την Εκκλησία, παρείχε έμμεση – πλην όμως σαφή – στήριξη η ηγεσία της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις δύο αντικρουόμενες γραμμές στο εσωτερικό της ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά και για να εμποδίσει διαρροές δυνάμεων προς τα “δεξιά” του κόμματός του, έσπευσε να δηλώσει πως “είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα και ειρηνικά”.  Ευσεβής πόθος του Μητσοτάκη ήταν η αξιοποίηση του συλλαλητηρίου της Αθήνας για να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να βγει από τη δύσκολη θέση να δικαιολογήσει δημόσια τη διγλωσσία του κόμματός του στο ζήτημα της ονομασίας. Η – κατά πολύ μικρότερη από τις προσδοκίες των διοργανωτών – συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση της Αθήνας, αφήνει τώρα στο Μητσοτάκη πονοκεφάλους για το πώς θα αντιμετωπίσει το εσωτερικό του.
 Παραμονές έτσι του συλλαλητηρίου, ο Σαμαράς δήλωνε από την Καλαμάτα πως “αύριο είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα”. Πήρε έτσι σαφείς αποστάσεις από τη θέση της ΝΔ, όπως είχε διατυπωθεί και στο Βουκουρέστι το 2008 για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων”, για να μετατοπιστεί σε ακόμα πιο δεξιά και εθνικιστική γραμμή, αυτήν της πλήρους άρνησης του ονόματος “Μακεδονία”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμα πιο απροκάλυπτα κινείται και ο – δεύτερος τη τάξει – στην ηγεσία της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης, ο οποίος ποτέ δεν έπαψε να εκφράζει τα εθνικιστικά και πατριδοκάπηλα παραληρήματά του.
 Στον αντίποδα βρίσκεται  η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, για να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντίβαρα απέναντι στην ακροδεξιά πτέρυγα εντός της ΝΔ, έσπευσε να δηλώσει πως όσοι αρνούνται τη λύση με τον όρο “Μακεδονία” είναι “γραφικοί”. Με αρκετή δόση σαρκασμού παραλλήλισε τις επιθυμίες της να “ήταν η Σίντι Κρόφορντ”  με αυτές των ηγετικών στελεχών της ΝΔ που αρνούνται τη χρήση του όρου “Μακεδονία”.
 Όμως πίσω από το σαρκασμό και τη δημιουργία εντυπώσεων, η Μπακογιάννη στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ για “προσαρμογή” προς τις απαιτήσεις των Αμερικάνων, που θέλουν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας για να προωθήσουν ταχύτερα τα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, η παρέμβαση αυτή αποτελεί τροχιοδεικτική βολή και κάλεσμα για παροχή συναίνεσης της ΝΔ στην – υποτελή προς τα ξένα συμφέροντα – πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό. Για μια ακόμα φορά η ΝΔ δεν μπορεί να συγκαλύψει πως αποτελεί πιστό υπηρέτη των συμφερόντων των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, ΗΠΑ και ΕΕ.

Το σκάνδαλο της NOVARTIS δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

 Δεν είναι πρώτη φορά που έρχονται στην επικαιρότητα σκάνδαλα που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, που χρημάτισαν  κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τα κόμματα του αστικού συστήματος. Οι κύκλοι του μαύρου χρήματος, της διαπλοκής και της μίζας διαπερνούν διαχρονικά τόσο το – πάλαι ποτέ κραταιό – ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ σήμερα, αλλά και όχι μόνο.
 Το σκάνδαλο της NOVARTIS έρχεται στην επιφάνεια την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ. Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι παράγωγο της “αδιάφθορης” πολιτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνεται ο Τσίπρας, αλλά έχει τις ρίζες της στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς.
 Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει χρυσή ευκαιρία για να μετατοπίσει το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης από την ονομασία στο πεδίο της ρεμούλας και της διαφθοράς ώστε στριμώξει και να εκθέσει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ χτυπώντας κορυφαία στελέχη της, ανάμεσά τους και τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και πρώην υπουργούς.
 Δεν αποκλείεται λοιπόν να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε είδους εκβιασμό προς τη ΝΔ ώστε να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην “επίλυση” του προβλήματος της ονομασίας, σύμφωνα πάντα με τις υπαγορεύσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
 Ένα είναι σίγουρο, και το επιβεβαιώνουν με τη στάση τους τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Τα οργισμένα μηνύματα του Σαμαρά, του Γεωργιάδη και άλλων στελεχών της ΝΔ πως θα μηνύσουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σέρνονται σε βάρος τους κατηγορίες για χρηματισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος  δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δείχνει πως μάλλον στη ΝΔ έχουν “λερωμένη” τη φωλιά τους.  Άλλωστε, από το πολύ πρόσφατο παρελθόν της ΝΔ μπορούμε να αντλήσουμε πολλά παραδείγματα, από τις οφσόρ εταιρίες που αποτέλεσαν πεδίο πλουτισμού στελεχών της μέχρι το διαβόητο σκάνδαλο της Ζίμενς που βαραίνει ακόμα τις πλάτες του Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του.
 Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η όποια εξέλιξη στο σκάνδαλο αυτό, αφού η περίφημη “διαφθορά” δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκφραση της σαπίλας και της σήψης του καπιταλιστικού συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν.