Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Φοροληστρικός - με ταξική σφραγίδα - Προϋπολογισμός

Κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017. Μαζί με το προσχέδιο, για πρώτη φορά θα κατατεθεί και η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, του μνημονιακού  οργάνου, δηλαδή, που είναι επιφορτισμένο για τον εντοπισμό τυχόν «αποκλίσεων» από τους νέους αντιλαϊκούς στόχους, προκειμένου, σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιηθεί ο «δημοσιονομικός κόφτης.

Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ισχυρίζονται ότι: «…ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης…». Πρόκειται προφανώς περί ανεκδότου, όπως θα δούμε παρακάτω.

 Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, 760 εκατ. € θα δοθούν για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 267.000 δικαιούχους, δηλ. 8 €/ημέρα για κάθε δικαιούχο! Αυτή είναι η «κοινωνική» προβολή του προσχεδίου, γιατί από δω και πέρα αρχίζει το πετσόκομμα, καθώς η προβλεπόμενη «ανάπτυξη» του 2,7% του ΑΕΠ -που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα- απορρέει μέσα από τις μυλόπετρες που αλέθουν τα λαϊκά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα:
- Η ανεργία προβλέπεται να περιορισθεί (!) στο 22,4% από 23,5% φέτος.
- Τα συνολικά έσοδα (τακτικά) του νέου Προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν στα 48,3 δις €, προφανώς αποκλειστικά και μόνο από τη λεηλασία των εργατολαϊκών στρωμάτων.
✓ Οι άμεσοι φόροι ορίζονται στα 20,35 δις €, αυξημένοι κατά 400 εκατ. €, ενώ οι έμμεσοι φθάνουν τα 26,27 δις €, αυξημένοι κατά 1,5 δις € σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, αν συνυπολογιστούν τα νέα τέλη σε σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στον καφέ, τον καπνό, τις αυξήσεις που έρχονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και τον υψηλό ΦΠΑ του 24% των ακριτικών νησιών, που φτάνουν κατά τους μετριότερους υπολογισμούς της κυβέρνησης στα 1,2 δις €, εκτοξεύει τη συνολική επιβάρυνση από έμμεσους φόρους γύρω στα 3,1 δις €. Αν αθροιστεί και το κονδύλι της μείωσης των τακτικών δαπανών κατά 1,3 δις €, τότε η συνολική λαϊκή επιβάρυνση φθάνει τα περίπου 4 δις €!
✓ Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, δηλ. το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το 2017, υπολογίζονται σε 437 εκατ. €.
✓ Οι τακτικές δαπάνες του κράτους μειώνονται κατά 1,3 δις €, και από 50,5 δις € το 2016, περιορίζονται στα 49,2 δις €. Το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών έχει οριστεί σε 43,59 δις € έναντι 44,82 δις € το 2016. Με λίγα λόγια, η Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια οδηγούνται στην πλήρη αποδιάρθρωση!
✓ Το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις, περιορίζεται στα 12,3 δις € από 18 δις € το 2016! Επίκεινται, δηλαδή, νέες μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Σημειώνουμε, πως από το κονδύλι των συντάξεων λεηλατούνται 600 εκατ. €, γεγονός που σηματοδοτεί νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.
✓ Παράλληλα, το ΕΚΑΣ μεταφέρεται στο κονδύλι της ασφάλισης-περίθαλψης-κοινωνικής προστασίας, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019.
✓ Οι δαπάνες για ασφάλιση-περίθαλψη-κοινωνική προστασία αυξάνουν στα 20,2 δις € το 2017, μόνο και μόνο λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος του ΕΚΑΣ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
- Για την πληρωμή τόκων, προϋπολογίζεται για το 2017, ένα κονδύλι 5,55 δις €, έναντι 5,65 δις € το 2016.
✓ Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπονται 6,75 δις €, εάν φυσικά δεν περικοπεί, όπως γίνεται συνήθως για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.
✓ Το χρέος της «Κεντρικής Κυβέρνησης» θα ανέβει στα 318,6 δις € το 2017, από 315,17 δις € φέτος.
 (Σημ.: Η «Γενική Κυβέρνηση» αποτελείται από τους εξής υποτομείς: Κεντρική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με βάση τον ορισμό χρέους που χρησιμοποιείται για το κριτήριο του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος παρουσιάζεται σε ενοποιημένη μορφή. Με βάση τα παραπάνω, το χρέος της «Γενικής Κυβέρνησης» φθάνει σήμερα τα 328,3 δις €.)
✓ Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2017 τοποθετούνται στα 13 δις €.
✓ Με βάση τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς προβλέπεται στα επίπεδα των 182,332 δις € από 176,197 δις € φέτος. Λέει τώρα η κυβέρνηση…
Όλα τα κονδύλια που αφορούν τους άμεσους και έμμεσους φόρους, σε συνδυασμό με τις μειωμένες τακτικές δαπάνες, αποτελούν το πρόκριμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο του «πρωτογενούς πλεονάσματος», που τοποθετείται για το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ ή στα 3,33 δις €, από 0,63% του ΑΕΠ ή 1,11 δις € που προβλέπεται για το 2016. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο αδιανόητο και απροσπέλαστο ποσοστό του 3,5% του ΑΕΠ, που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους.
Η συζήτηση του προσχεδίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκέμβρη. Περιττό να πούμε πως ο πλασματικός αυτός κρατικός Προϋπολογισμός του 2017, θα ψηφιστεί τελικά με την επιφύλαξη και τους αστερίσκους των δανειστών, υποκείμενος στις αναπροσαρμογές και τις κατευθύνσεις τους, τις απαιτήσεις και τις επιταγές τους, αποτελώντας μνημείο κυβερνητικής υποταγής στις ορέξεις τόσο των ξένων ιμπεριαλιστών, όσο και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Κι αυτό, γιατί χαρακτηρίζεται αφ’ ενός από την πληθώρα εικονικών μεγεθών που εξωραΐζουν τη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κατάρρευσης, και αφ’ ετέρου από έναν καταιγισμό φόρων και περικοπών, σύνθλιψης και εξοβελισμού των στοιχειωδών κοινωνικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, που υποβιβάζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού μας και αποδιαρθρώνουν πλήρως την ανεξαρτησία της χώρας μας, μετατρέποντάς την σε νεοαποικία του ιμπεριαλισμού.
Ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας, απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα», αποσυγκροτεί το δημόσιο τομέα με τις χιλιάδες των απολύσεων, ψαλιδίζει το Πρό­γραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καταργεί Οργανισμούς και Υπηρεσίες, διαλύει την Υγεία, αχρηστεύει την Παιδεία, μηδενίζει την Πρόνοια, γελοιοποιεί τις συλλογικές Συμβάσεις, ξεπουλά όσο-όσο τη δημόσια περιουσία, χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds, ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους και τις εξωφρενικούς «νεωτερισμούς» που περιλαμβάνει. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας α­γρο­τιάς, των συνταξιούχων, κλπ., στα θησαυροφυλάκια των δανειστών -τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε περιούσιους ντόπιους τυχοδιώκτες, ξένους επιχειρηματίες-«ε­πενδυτές» και πάνω απ’ όλα στην κυριαρχία των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τη χώρα.
 Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο α­να­διανομής των λαϊκών εισοδημά­των στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τά­ξης και των ξένων πατρώνων της, που αλυσοδένει το λαό μας και τον σέρνει στην κατεύθυνση της προώθησης των κερδοσκοπικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
H νέα επέλαση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέν­τρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας και της νέας, «αριστερής» εκδοχής «δίκαιης ανά­πτυξης», δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί ε­παΐο­ντες.
Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που θα επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.