Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Νέα άγρια επίθεση στην εργατκή τάξη. Ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ ΒΟΛΟΥ.



Η εργατική τάξη δοκιμάζεται πολύ σκληρά για μια ακόμα φορά στο Βόλο.
Νέες απολύσεις στη ΒΙΣ.
 Με μια ξαφνική απόφαση της εργοδοσίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας χάρτου και χαρτοκιβωτίων ΒΙΣ του ομίλου Φιλίππου, την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, 8 εργαζόμενοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ενέργεια αυτή ήταν το πρώτο επεισόδιο στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το τμήμα του εργοστασίου που επεξεργάζεται χαρτί και απασχολούσε περίπου 50 εργαζόμενους. Ας δούμε όμως πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση στο εργοστάσιο ΒΙΣ του Βόλου.



Η βιομηχανική αυτή μονάδα αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα παράγει χαρτί και το άλλο χαρτοκιβώτια και άλλα είδη συσκευασίας. Στο τμήμα επεξεργασίας χαρτιού εργάζονταν 50 άτομα. Εδώ και τρία περίπου χρόνια το τμήμα αυτό υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σ’ αυτό να είναι απλήρωτοι για 3-4 μήνες, να εργάζονται εκ περιτροπής, να μην πληρώνονται επιδόματα και άδειες. Κάτω απ ‘αυτές τις συνθήκες περίπου 18 εργαζόμενοι έφυγαν απ’ την εταιρεία είτε επειδή συνταξιοδοτήθηκαν, είτε για κάποια άλλη εργασία, εξ αιτίας της αβεβαιότητας που επικρατούσε.
Με μία ξαφνική της απόφαση η εργοδοσία αποφασίζει να κλείσει όλο το τμήμα της επεξεργασίας χαρτιού και ανακοινώνει στις 28-9 τις πρώτες 8 απολύσεις, με στόχο μέχρι το Δεκέμβρη να έχει διώξει όλους τους εργαζόμενους.
Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Έκαναν Γενική Συνέλευση στο τμήμα της χαρτοποιίας και αποφάσισαν να καλέσουν την διοίκηση να ανακαλέσει τις απολύσεις και να πάρει πίσω τους 8 απολυμένους. Μετά την άρνηση της εταιρείας να ανακαλέσει τις απολύσεις, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, από την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη. Βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν και παραμένουν η ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της μονάδας, καθώς και η επαναπρόσληψη των 8 απολυμένων και η απορρόφηση των στο τμήμα χαρτοκιβωτίων.
Την Παρασκευή 2-10 έγινε τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, στην οποία η εργοδοσία υποσχέθηκε την αναστολή των άλλων απολύσεων. Δεν αποδέχτηκε όμως της επαναπρόσληψη των 8 απολυμένων και έθεσε σαν όρο για να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές το σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Το σωματείο δεν δέχτηκε τους όρους αυτούς και την Τρίτη 6- 10 έγινε νέα τριμερής, στην οποία όμως δεν εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Το σωματείο των εργαζομένων μπροστά στις εξελίξεις αυτές αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Φιλίππου που έχει στη κατοχή της και άλλες βιομηχανικές μονάδες (π.χ. την εταιρεία ΦΑΓΕ). Επίσης να τονίσουμε ότι ο όμιλος Φιλίππου έχει χρηματοδοτηθεί πολλές φορές απ’ το ελληνικό δημόσιο με χαριστικά ουσιαστικά δάνεια για τις διάφορες επιχειρήσεις του, ενώ ακόμα και για τη συσκευασία των προϊόντων του δεν χρησιμοποιεί χαρτοκιβώτια της ΒΙΣ, αλλά τα φέρνει απ’ το εξωτερικό!
Οι απολύσεις στη ΒΙΣ είναι μια ακόμα μαχαιριά στη πλάτη της βαριά πληγωμένης εργατικής τάξης στην άλλοτε εργατομάννα Μαγνησία. Δυστυχώς η αντίδραση των συνδικάτων και ειδικά του Εργατικού Κέντρου Βόλου ήταν για μια ακόμα φορά χλιαρή. Ουσιαστικά επικεντρώθηκε στη παρουσία του στη τριμερή και τίποτε άλλο. Απαράδεκτη επίσης ήταν και η στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Βόλου (Μπέος), που αρνήθηκε στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τους απολυμένους.
Η δράση της ΕΡΓΑΣ στις κινητοποιήσεις.
Οι σύντροφοι της ΕΡΓΑΣ βρέθηκαν στο χώρο του εργοστασίου απ’ τη πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα σχέδια της εργοδοσίας. Με παρεμβάσεις στο Δ.Σ. του σωματείου με συζητήσεις με τους εργαζόμενους προσπάθησε να ενισχύσει και να τονώσει το φρόνημα των απεργών στηρίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους.
Την Πέμπτη 8-10 η εργοδοσία αποφάσισε να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της ανακοινώνοντας ότι αναιρεί τις δεσμεύσεις της στην τριμερή και προχωράει στις προγραμματισμένες απολύσεις με στόχο το οριστικό κλείσιμο του τμήματος. Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση οι εκπρόσωποι της ΕΡΓΑΣ πρότειναν την ένταση των κινητοποιήσεων με ευθύνη του σωματείου και με συντονισμό απ’ το Ε.Κ. Βόλου. Συγκεκριμένα πρότεινε την οργάνωση εργατικού συλλαλητηρίου στη πόλη του Βόλου με την ευθύνη του Ε.Κ., την ενίσχυση των απεργιακών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή και άλλων κλάδων, τη δημιουργία απεργιακού ταμείου καθώς και κάθε άλλου μέτρου που θα εντείνει τις κινητοποιήσεις. Για το λόγο αυτό έβγαλε και σχετική ανακοίνωση. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ.
     

ΕΡΓΑΣ
Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση
      Εργάτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι
Η εργατική τάξη τη πόλη μας βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο μάτι του κυκλώνα. Μετά από το κλείσιμο δεκάδων βιομηχανικών μονάδων, μετά το ρίξιμο στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων καθημερινά και νέοι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους τη κρίση του συστήματος. Τελευταία θύματα αυτής της ανάλγητης συμπεριφοράς των εργοδοτών είναι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ΒΙΣ.
Με ξαφνική της απόφαση η εργοδοσία απέλυσε 8 εργαζόμενους και ετοιμάζεται να απολύσει και τους υπόλοιπους 38 κλείνοντας ένα τμήμα του εργοστασίου. Η απόφαση αυτή η οποία γίνεται φυσικά με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα της ιδιοκτησίας του εργοστασίου, καθόλου δεν νοιάζεται για τους απολυμένους και τις οικογένειες τους.
Η αντίδραση των εργαζομένων και το προχώρημα τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται ότι αιφνιδίασε την εργοδοσία και γι’ αυτό προσπάθησε να διασπάσει τους εργαζόμενους, υποσχόμενη ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες απολύσεις αν υπάρξει δέσμευση των εργαζομένων ότι θα «πουλήσουν» τους απολυμένους και θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Όταν όμως διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν «τσίμπησαν» έδειξαν τις πραγματικές τους προθέσεις, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσουν στο οριστικό κλείσιμο του τμήματος.
Συνλάδελφοι,
Η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΣ πρέπει να γίνει άμεσα αποφασιστική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν αφεθούν μόνοι τους, δύσκολα θα καταφέρουν να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο απεργιακής αλληλεγγύης απ’ όλη την εργατική τάξη της πόλης.
Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Βόλου να προγραμματίσει άμεσα συλλαλητήριο στη πόλη του Βόλου. Να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΣ με κάθε τρόπο, με τη δημιουργία απεργιακού ταμείου και την έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης
 Η μόνη λύση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας εί9ναι ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων!
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος!
Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.
                                 ΕΡΓΑΣ  ΒΟΛΟΥ    9-10-2015.