Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Ανακοίνωση τύπου του Μ-Λ ΚΚE για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στις: 09, Φεβ 2015

Με δύο διαφορετικές γλώσσες μίλησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Μια με αυτή που απευθύνθηκε στο λαό και μια με αυτή που αποτάνθηκε στους ξένους ιμπεριαλιστές και στη ντόπια μεγαλοαστική τάξη.

Από τη μια γενικόλογες, ανέξοδες δημαγωγικές διακηρύξεις με τις οποίες εμφανίστηκε να καταδικάζει τη μνημονιακή πολιτική, τις καταστροφικές της συνέπειες, και να αρνείται την παράταση του Μνημονίου, κάνοντας λαθρεμπόριο ελπίδας και κήρυγμα ανυποχώρητης στάσης, υποσχόμενος μια φιλολαϊκη πολιτική αποκατάστασης της «εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας», πατώντας πάνω στα πληγωμένα πατριωτικά αισθήματα του λαού. Επιδιώκοντας έτσι να καταγραφεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων ως υπερασπιστής των εθνικών μας λαϊκών συμφερόντων προκειμένου να σύρει το λαό στο άρμα της κυβέρνησης και να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή λαϊκή στήριξη στον αντιδραστικό συμβιβασμό υποταγής που είναι έτοιμη να συνάψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Από την άλλη, συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις, δεσμεύσεις και όρκους πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Και όχι μόνο. Η «Συμφωνία – γέφυρα» που πρότεινε η κυβέρνηση να αντικαταστήσει το μνημόνιο για τους επόμενους 4 – 5 μήνες, όπως ζητούν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, δεν αναιρεί κανένα μνημονιακό μέτρο, στην πραγματικότητα συνιστά μια αυτοδέσμευση της κυβέρνησης πως θα παραμείνει άθικτο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε η μόνη παρέκβαση από το μνημόνιο για την κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» θα είναι η οργάνωση συσσιτίων, η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και η στέγαση για τον κόσμο που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Η «Συμφωνία – γέφυρα» στην πραγματικότηα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ψευδώνυμο του υπάρχοντος ιμπεριαλιστκού μνημονίου.
Όμως και αυτά που υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Τσίπρας ότι θα πράξει τη συνέχεια, σε βάθος τετραετίας, στα πλαίσια ενός «εθνικού προγράμματος», πέρα από επιμέρους μικροβελτιώσεις, μερεμετίσματα και εξωραϊσμούς, τα οποία μεταθέτει όλο και προς τα πίσω, αφήνουν στην ουσία ανέπαφα και διαιωνίζουν τα δεκάδες και εκατοντάδες βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που έχουν καταργήσει θεμελιώδη εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και έχουν καταδικάσει τη συντριπτική πλειοψηφία το εργαζόμενου λαού στην πιο σκληρή οικονομική εκμετάλλευση και πολιτική καταπίεση, στην πιο απροκάλυπτη μορφή ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, για τη χώρα.
Παρ’ ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται καθημερινά να καταπίνει κομμάτια του προγράμματός της και να ενδίδει διαρκώς σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, οι ξένοι δυνάστες όλο και περισσότερο δυναμώνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμού για την πλήρη ευθυγράμμιση, για άνευ όρων υποταγή και συνθηκολόγηση.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να χαράξει τη δική του ανεξάρτητη πορεία κόντρα στις επιδιώξεις τη κυβέρνησης να το σύρει στο άρμα της και να το μετατρέψει σε δεκανίκι της πολιτικής της. Η συμμετοχή και στήριξη στις φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις που καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους, τον κόσμο της Αριστεράς, το κίνημα σ’ ένα βαθιά λαθεμένο προσανατολισμό, το αφοπλίζουν από τους πραγματικούς λαϊκούς, αντιιμπεριαλιστικούς στόχους πάλης και το μετατρέπουν σε αριστερό απολογητή της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.
Το ξεδίπλωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης απαιτεί την άμεση δράση στο μαζικό κίνημα, στα σωματεία, τις συνοικίες και τις γειτονιές, κεντρικά και τοπικά των δυνάμεων που συνειδητοποιούν το πραγματικό περιεχόμενο της συμβιβαστικής και συνθηκολόγας κυβερνητικής πολιτικής και την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημαγωγία και το λαθρεμπόριο ελπίδας που καλλιεργεί.
Το ξεδίπλωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης απαιτεί να ενταθεί η αντιπαράθεση στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που με ενισχυμένες τις δυνάμεις του τώρα, και από κυβερνητικές θέσεις, με την πολιτική της «εθνικής ομοψυχίας», της «κοινωνικής συναίνεσης» και του «ταξικού συμβιβασμού» θέλει να υποτάξει το λαϊκό κίνημα στο στόχο επιβολής ενός αντιδραστικού «συμβολαίου» σύμφωνα με τις προσταγές των ξένων και ντόπιων κυρίαρχων δυνάμεων.
Δευτέρα 9 Φλεβάρη 2015