Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο

mitsotakis-erdogan

 Διευθετήσεις σε Αιγαίο-Κύπρο-Ανατολική Μεσόγειο – Καθ’ υπαγόρευση αναδιάταξη στόχων και επιλογών

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ διαμορφώνουν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ανατρέπονται παγιωμένες πολιτικές επιλογές, φτιάχνονται «ευκαιρίες» για συνέργειες και ΝΑΤΟϊκές «διευθετήσεις».

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο των εξελίξεων

Σε επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Αν. Μεσογείου προχωρούν οι Αμερικανονατοϊκοί για να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη «θωράκιση» της «ΝΑΤΟϊκής συνοχής». Στη συνάντηση του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νούλαντ, επιβεβαιώθηκε «η σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών της Ενέργειας» και τονίστηκε «ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης και της σχεδιαζόμενης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU), ως κόμβου για την προμήθεια Ενέργειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Νούλαντ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία με στόχο την προώθηση του σχεδίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Ανακοίνωσε την ανάγκη επίλυσης των Ελληνο-Τουρκικών «διαφορών» (δηλαδή των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων), την ανάγκη απεξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και της ένταξής της στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αν. Μεσογείου, τη συνομολόγηση πλαισίου «Στρατηγικής Αμυντικής Συνεργασίας», καθώς και την ανάγκη προώθησης της πώλησης 40 νέων μαχητικών F16 και αναβάθμισης άλλων 80, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέθεσε ήδη αίτημα έγκρισης πώλησης στο Κογκρέσο, παρά τις ισχύουσες απαγορεύσεις λόγω της αγοράς των S-400!

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή τους στον East Med αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές μέσω Τουρκίας και προς το παρόν προκρίνουν τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίων με Ασία (Ισραήλ) και Αφρική (Αίγυπτο). Αυτές οι επιλογές που μετέφερε η Νούλαντ, εξυπηρετούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Στα πλαίσια αυτά προωθείται η κατασκευή πλωτού σταθμού που θα μετατρέπεται το υγροποιημένο αέριο, σε φυσικό αέριο ξανά, στην Αλεξανδρούπολη για τον περιορισμό της εξάρτησης των Βαλκανίων και της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο με ανάλογη αύξηση της εξάρτησης από ΗΠΑ και φυσικά πολλαπλασιασμό του «τιμήματος», που πληρώνουν οι λαοί.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών φυσικού αερίου σε Ιόνιο, Γιάννενα και δυτικά της Κρήτης. Πουλάνε κούφιες προσδοκίες μιλώντας για τεράστια πιθανά αποθέματα και δισ. ευρώ αναστρέφοντας μέσα σ’ ένα χρόνο τις εκτιμήσεις Δένδια σε Αραβικό κανάλι ότι: «Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου». Και αναφερόμενος στο Αιγαίο, σημείωνε ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ νέα τριμερής Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το σύνολο της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών. Παρά τις διακηρυκτικές προσπάθειες να διατηρηθεί ζωντανός ο East Med, το βάρος δόθηκε στην καλωδιακή διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και στη μεταφορά LNG από την Αν. Μεσόγειο στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα για τη στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα, που είπε: «Το να καλούμε και άλλους στην περιφερειακή συνεργασία μας είναι ευπρόσδεκτο. Η τριμερής μας συνεργασία (με Κύπρο), να είναι ελκυστική, να μην περιορίζεται στις τρεις μόνο χώρες, αλλά και να θέλουν να ενταχθούν και άλλοι, αποδεχόμενοι τους βασικούς κανόνες της συνεργασίας μας, είναι κάτι ευπρόσδεκτο».

Ανάλογες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έκανε στις 16 Μάρτη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, μιλώντας διαδικτυακά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σημείωσε πως «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Και επαναφέροντας το γνωστό τροπάρι ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας συμπλήρωσε, φωτογραφίζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή». Χρυσή τομή για τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις…

Επικίνδυνη στρατιωτική εμπλοκή στα φιλοπόλεμα ΝΑΤΟϊκά γρανάζια

Αφού η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψε τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ εμπλέκει ολοένα και πιο βαθιά την Ελλάδα στον πόλεμο. Μετά τις αεροπορικές αποστολές πολεμικού υλικού στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, τώρα ετοιμάζει την αποστολή μάχιμου στρατιωτικού τμήματος στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟϊκό «σχηματισμό μάχης».
Στη Βουλγαρία βρίσκεται κιόλας σε επιχειρησιακή λειτουργία ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ για τη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης καθημερινές είναι οι διευκολύνσεις της Ελλάδας στις διελεύσεις πολεμικού υλικού από λιμάνια της χώρας και προώθησή τους προς τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Στο επίκεντρο της ελληνικής εμπλοκής παραμένει η Αλεξανδρούπολη, που θα συνεχίσει να αξιοποιείται για τους επόμενους μήνες σαν βασικό ορμητήριο των Αμερικανών.
Εξαιτίας της στρατιωτικής εμπλοκής της η χώρα έχει κιόλας στοχοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές. Πρόσφατα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα ηλεκτρονικού Τύπου, αναφέρουν «εικονικά πλήγματα» από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε βάρος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, στο πλαίσιο άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από βάση του ρωσικού στρατού στη Συρία και πραγματοποίησαν «εικονικές προσβολές», χτυπήματα δηλαδή με πυραύλους, της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», όταν αυτό συμμετείχε στην άσκηση «Ηνίοχος 22» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», δημοσιεύτηκε ότι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις από τα συριακά λιμάνια εφορμούν μέχρι και το Ιόνιο Πέλαγος, με αποστολή «να συνεισφέρουν στην παγκόσμια στρατηγική της Ρωσίας, διατηρώντας σε διαρκή πίεση τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος