Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΕΓΚΛΗΜΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Αυτό που όλοι φοβόμασταν δυστυχώς έγινε πραγματικότητα: δύο από τους έξι τραυματίες συναδέλφους μας που κάηκαν ζωντανοί στο φριχτό περιστατικό της Παρασκευής 8 Μάη είναι νεκροί. Ο Μπάμπης Δευτεραίος, χειριστής στα ΕΛ.ΠΕ. και ο Ντελιλάι Ραμαντάν, τεχνίτης σε εργολάβο που είχε αναλάβει μέρος των εργασιών στα πλαίσια της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου, έπεσαν θύματα του εργοδοτικού εγκλήματος στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Δυο ακόμα εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ. δίνουν τη μάχη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ και οι υπόλοιποι δύο που νοσηλεύονται σε καλύτερη κατάσταση δίνουν σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα εγκαύματα. Θρήνος και οργή πλημμυρίζει ολόκληρη την εργατική τάξη και το λαό.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα είναι στην πραγματικότητα ο θάνατος των δύο εργατών και ο  βαρύτατος τραυματισμός των υπολοίπων, ύστερα από έκρηξη που συγκλόνισε μονάδα παραγωγής των διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛ.ΠΕ).

Στο σημείο του συμβάντος βρέθηκαν καύσιμα, κάτι που παραπέμπει σε διαρροή. Η πυροσβεστική επενέβη μόνο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο. Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν κλιμάκια Τεχνικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), και κλιμάκιο Ειδικών Επιθεωρητών, για να ελεγχθεί η τήρηση των κανό­νων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη Μονάδα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στη δεξαμενή σημειώθηκε έκρηξη και ακολούθησε φωτιά, ενώ δεν χτύπησε ο συναγερμός για εκκένωση. Βγήκαν μόνοι τους και εκκένωσαν τον χώρο, ενώ, όπως λένε, η πρώτη ενημέρωση από την διοίκηση ήταν ότι πήραν φωτιά ξερά χόρτα και ότι δεν υπάρχει φόβος.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε απεργία διαμαρτυρίας και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ζητά: να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων, να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς και να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας.
Στην ανακοίνωση που εξέ­δωσαν τα ΕΛ.ΠΕ, αναφέρεται ότι “...υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία”.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κανόνας  οι εργολαβίες που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες με το κομμάτι. Με άθλιες εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς χωρίς ωράριο, με μεροκάματα πείνας και χωρίς μέτρα ασφάλειας.  Αυτή είναι η περίφημη “ανάπτυξη” που επαγγέλλονται οι “μεταρυθμίσεις” της εποχής των μνημονίων, που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των μονοπωλιακών ο­μί­λων. Αυτό πέτυχαν τα μέτρα που πάρθηκαν από μνημονιακές κυβερνήσεις που πετσόκοψαν την όποια μέριμνα υπήρχε για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.
Μόνο η εργατική τάξη με τον οργανωμένο αγώνα της μπορεί να σταματήσει την πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα και να απαιτήσει πραγματικά μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.