Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Η αγροτιά και πάλι στους δρόμους. Η κυβέρνηση απαντάει μα τα ΜΑΤ και τη βία.

 

Αγρότες: Στήνουν μπλόκα ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική – Βία και χημικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

27 Ιανουαρίου 2024

Με ΜΑΤ, βία και χημικά απάντησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα αιτήματα των αγροτών της Καρδίτσας που βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Την Τετάρτη, στον κόμβο της Καρδίτσας, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, οι αγρότες που θέλησαν να βγουν πεζοί στο οδόστρωμα για να διαμαρτυρηθούν βρήκαν απέναντί τους τα πάνοπλα ΜΑΤ, που με γκλοπ, ασπίδες και δακρυγόνα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, μην αφήνοντας περιθώριο ούτε για μια συμβολική διαμαρτυρία.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας αγρότης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας, την ώρα που ένας άλλος προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα. Οι αγρότες παραμένουν με πλήθος τρακτέρ στον κόμβο, ενώ στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές ξεκίνησαν συνελεύσεις.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στον κόμβο του Πλατυκάμπου στη Λάρισα, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό. Σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου πραγματοποιούνται συλλαλητήρια και συνελεύσεις, με την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην Καρδίτσα να αποτελεί ουσιαστικά μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τους αγρότες.

Τι ζητούν οι αγρότες

Τα αιτήματα που διατυπώνει το αγροτικό κίνημα αποτυπώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η φτωχομεσαία αγροτιά εδώ και αρκετά χρόνια, με την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος και την «εκτόξευση» του κόστους παραγωγής να οδηγούν κυριολεκτικά σε οικονομική αφαίμαξη.

Πιο αναλυτικά, στα κύρια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για 100% αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, καθώς και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων.

Επιπλέον, μείζον πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια αποτελεί επίσης το κόστος παραγωγής που από την περίοδο του πληθωρισμού και μετά καθιστά απαγορευτική σχεδόν την έναρξη καλλιέργειας βυθίζοντας στο χρέος τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών της επαρχίας.

Οι αγρότες ζητούν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα μειούμενες επιδοτήσεις στις καλλιέργειες, καθώς και την «εκτόξευση» των τιμών σε σπόρο, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια, που οδηγεί σε αυξήσεις στην τελική τιμή του προϊόντος στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνονται αιτήματα για αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του περιβόητου χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, καθώς και κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Σε μεγάλο βαθμό απασχολούν άλλωστε και οι χαμηλές τιμές που πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, την ώρα που στα ράφια η ακρίβεια «θερίζει» τους καταναλωτές, με το τελικό κόστος να είναι υπερπολλαπλάσιο.
Ακόμα, οι αγρότες απαιτούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν κατά την παράδοση της παραγωγής, όπως γίνεται και με τους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους ζητούν να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, αλλά και να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

Για τους πληγέντες, μεταξύ άλλων, το αγροτικό κίνημα ζητά απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος-τράπεζες-εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις, αναστολή λογαριασμών ενέργειας, νερού, τηλεπικοινωνιών για ένα εξάμηνο, καθώς και να καταβληθεί το κόστος της θέρμανσης.

Άλλωστε, τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» μεγάλο μέρος της αγροτιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας, οι θεομηνίες άφησαν πίσω τους τεράστια προβλήματα, όπως τα 180.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα που έχουν μετατρέψει ξανά σε ακτήμονες πλήθος αγροτών.
Στον ορίζοντα δεν φαίνεται άμεση λύση, καθώς παραμένει άγνωστο το πώς και πότε θα αποτραβηχτούν τα νερά και θα μπορέσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν και το κυριότερο: πότε η γη θα μπορέσει να αποδώσει και πάλι.

Έτσι, στον απόηχο των κακοκαιριών Daniel και Elias οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο για την προστασία και θωράκιση των επίμαχων περιοχών από νέες καταστροφές.
Ένας ακόμα βραχνάς που αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι τα διαβόητα πλέον δάνεια και άλλα χρέη που συσσωρεύονται διαρκώς, λόγω των ανατιμήσεων και της «εκτόξευσης» του κόστους παραγωγής. Ζητούν έτσι πάγωμα των χρεών και κυρίως των πλειστηριασμών.

Εμπαιγμός, προκλήσεις και προαναγγελία καταστολής από τον Αυγενάκη

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, εμφανιζόταν προκλητικός, εμπαίζοντας ολοφάνερα τους αγρότες. Σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του προσποιούνταν ότι δεν καταλάβαινε τάχα ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, εμμένοντας στην αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στο αφήγημα της περιβόητης… «ανάπτυξης» (για ποιους άραγε;).

Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για υποκινούμενες δήθεν κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που δίνονται στον πρωτογενή τομέα επαρκούν, αποσιωπώντας την ανέχεια μεγάλων τμημάτων της αγροτιάς, ενώ προσβάλλοντας και προκαλώντας τους ανθρώπους της βιοπάλης χαρακτήρισε τα αιτήματά τους «ασυνάρτητες κραυγές»!

Δεν παρέλειψε μάλιστα να προαναγγείλει και τη σκληρή καταστολή που ακολούθησε, φέρνοντας στην κουβέντα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που πρόσφατα επαναστελεχώθηκε με τον διαβόητο πλέον Χρυσοχοΐδη. Τα αποτελέσματα τα είδαμε με την επίθεση των ΜΑΤ στον κόμβο της Καρδίτσας.

«Είναι θέμα ευθύνης όλων να μην κοπεί η Ελλάδα στα δύο. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην κοπεί, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», είχε πει μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης, περιγράφοντας επί της ουσίας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει εργάτες, αγρότες, φοιτητές: Βάζοντας δηλαδή στο στόχαστρο τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία.

***

Σειρά κυβερνήσεων από την περίοδο των μνημονίων και έπειτα έχει αγνοήσει επιδεικτικά τους αγρότες, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα στην τύχη του. Την ίδια ώρα, εφαρμόζονται οι πιο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που ουσιαστικά διώχνουν πλήθος αγροτών από τη γη, συγκεντρώνοντας τις καλλιέργειες σε λίγα χέρια.

Λίγοι διαφωνούν πλέον με την άποψη ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), φορτώνουν υπέρογκα βάρη στων αγροτών την πλάτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουσιαστικά νέοι… «τσιφλικάδες», από τη στιγμή που το υπέρογκο κόστος της καλλιέργειας και της διαβίωσης δεν μπορούν να το σηκώσουν πλέον οι βιοπαλαιστές της γης, παρά μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.

Πολιτικές που πλήττουν τους αγρότες σε πολλές χώρες, καθώς κινητοποιήσεις σημειώνονται σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία. Το πρόσχημα κατά περίπτωση μπορεί να διαφέρει, όμως πρόκειται για την ίδια αντιαγροτική πολιτική που οδηγεί σε αφαίμαξη των εισοδημάτων και φτωχοποίηση.

Μόνο ένα πλατύ αγροτικό κίνημα, συσπειρωμένο και μαζικό που θα «μπολιαστεί» με τους αγώνες ολόκληρου του λαού και της νεολαίας, που ξεδιπλώνονται και αναπόφευκτα θα ξεδιπλωθούν, μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική και το σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσουν κυβέρνηση και ΕΕ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος