Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Νέες γεωπολιτικές αλλαγές στην Ανατ. Μεσόγειο.

 

erntogan_ilektrismos_0

Αλυσιδωτές εξελίξεις δρομολογούνται μετά το τέλος του East Med από τις ΗΠΑ – Επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ

Αλυσιδωτές εξελίξεις δρομολογούνται μετά την άρση της αμερικανικής υποστήριξης στον αγωγό αερίου East Med, που συγκλίνουν στη χαλάρωση της αμερικανοτουρκικής έντασης. Καταλύτης στις εξελίξεις η εκκολαπτόμενη από καιρό επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο «έκλεισε», ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η επίσκεψη που θα κάνει στην Άγκυρα τις επόμενες μέρες ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε ότι η επίσκεψη «θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών» και επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας «να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ σε όλα τα πεδία, μαζί και σ’ αυτό του φυσικού αερίου». Ωστόσο παράπλευρη απώλεια για το φιλοαραβικό προσωπείο του Ερντογάν αποτελεί η «απομάκρυνση» στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» από την Τουρκία.

Τις νέες αμεριακανοτουρικές σχέσεις αποτύπωσαν οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, Φλέικ, που σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «δεν είναι πολύ αντιτούρκος». Ο Φλέικ επισήμανε ότι: «Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο ουσιώδους σημασίας, αγκυροβολημένο στο ΝΑΤΟ, και έναν σημαντικό εταίρο σε μια περιοχή με διαρκή ροή (…) Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ εξυπηρετείται όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση των πολύ πραγματικών απειλών για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Το καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, αυτήν την εβδομάδα, των συμβούλων του Μπάιντεν, Σάλιβαν και του Ερντογάν, Καλίν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας». Η επικοινωνία έγινε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία με τα τουρκικά δίκτυα να ενημερώνουν πως η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη» προκειμένου να επιλυθεί η Ουκρανική κρίση και «θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας», παραβλέποντας φυσικά τα drones, που προμηθεύει το Κίεβο και αποτελούν αντικείμενο ρωσικών αντιδράσεων.

Η «απομονωμένη» Άγκυρα (κατά τα προσφιλή προπαγανδιστικά φληναφήματα των ελληνικών κυβερνήσεων) αξιοποιώντας τη «νέα εποχή περιφερειακής συνεργασίας» επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο. Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Μικάτι, συναντήθηκαν στην Άγκυρα. Στις 14 Φλεβάρη ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια νέα ένδειξη αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας θα βρεθεί τον Μάρτη στην Τουρκία, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης να πάρει η χώρα του μέρος στο «Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας» ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Πασινιάν, διαγράφει την πρόσφατη συμβολή της Άγκυρας στην ταπείνωσή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ακόμα και ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, αποδέχτηκε πρόσκληση του Ερντογάν να επισκεφτεί την Τουρκία «μόλις το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας».

Στις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέρνεται αμήχανη σε πολύμορφες διμερείς συνομιλίες, νομιμοποιώντας τις προς Δυσμάς τουρκικές επεκτατικές φιλοδοξίες. Έτσι μετά τις διερευνητικές επαφές και Νατοϊκό μηχανισμό διαλόγου ενεργοποιήθηκε ύστερα από 11 χρόνια η μεικτή οικονομική επιτροπή Ελλάδας-Τουρκίας. Με κάθε ευκαιρία τονίζει την «ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα» και επαναλαμβάνει τη «σημασία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να μείνουν ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα». Αυτή η διεθνής νομιμότητα εφαρμόζεται για δεκαετίες στην κατακρεουργημένη Κύπρο, που αντί για κυρώσεις λόγω της επέκτασης του Αττίλα στα Βαρώσια κατάληξε τώρα να συζητά με τις Βρυξέλλες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε νέο γύρο επαφών με τις αρχές του ψευδοκράτους.

Ενώ η επιθετική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται, οι παραβιάσεις της κυριαρχίας συνεχίζονται, το casus belli παραμένει επεκτεινόμενο και για τα «στρατιωτικοποιημένα» νησιά του Αιγαίου, το Μαξίμου συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, προβάλλει τον ισχυρισμό πως αυτές οι απειλές «απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν» και στον «εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας».

Οι αμερικανόπνευστες τυχοδιωκτικές «πρωτοβουλίες» των κυβερνήσεων της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης για την «αντιρρόπηση» των τουρκικών πιέσεων, όπως είναι η «στρατηγική συμμαχία» με τα κράτη του αμερικανικού τόξου στη Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ανατρέπονται από τις εκάστοτε επιλογές των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών. Οι πιέσεις που οι τριμερείς συμφωνίες ασκούσαν προς την Τουρκία, για να τη συγκρατήσουν στο Νατοϊκό μαντρί, μετατρέπονται σε μπούμερανγκ σε βάρος της Ελλάδας εμπλέκοντάς την στους επικίνδυνους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική της υποτέλειας, του εθνικισμού και της εναπόθεσης της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οδηγεί μόνο σε νέα αδιέξοδα και εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος