Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Οξύνονται πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

elladatoyrkia4-1

Σωβινιστική ρητορική και παραπέρα όξυνση στα ελληνοτουρκικά

Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις που έφτασαν να διεκδικούν πια ανοιχτά τα νησιά του Αιγαίου με το πρόσχημα ότι αυτά είναι στρατιωτικοποιημένα και έτσι, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβιάζουν τις συμφωνίες ενσωμάτωσής τους στην ελληνική επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο το δώρο, που χάρισε κυβερνητικός Δήμαρχος στον Τούρκο πρόεδρο, που αναπαριστά την πολιορκία της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1522. Κίνηση που αναμοχλεύει το εθνικιστικό δηλητήριο και αναπαράγει νεο-οθωμανικά οράματα.

Στην ίδια κατεύθυνση ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Γιαϊτζί, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, φτάνει στο σημείο να ζητά τον περιορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 3 ναυτικά μίλια, αντί για 6 που είναι σήμερα! Απαιτεί: «Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στη Θάλασσα των Νήσων, και να σεβαστεί το νόμο».

Το κλίμα της εκτόξευσης απειλών με στόχο την Ελλάδα, συντονίζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, τόνισε πως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στο Κυπριακό είναι πλέον η προϋπόθεση για τη λύση δύο κρατών και δήλωσε πως τα βήματα της «ΤΔΒΚ», όπως και το άνοιγμα των Βαρωσίων θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη μειονότητα στη Θράκη, αλλά και σε περιοχές, που η τουρκική μεγαλοαστική τάξη φιλοδοξεί να ενισχύσει το αποτύπωμά της, επεκτείνοντας τα «σύνορα της καρδιάς» της με μοχλό τις μειονότητες. Στο ίδιο μοτίβο, της ισχυρής περιφερειακής δύναμης, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Καλίν, ο οποίος διαψεύδοντας τις φήμες για την εγκατάσταση των S-400 στη βάση του Ιντσιρλίκ, επισήμανε πως αν η Τουρκία αποκλειστεί από την αγορά των αμερικανικών αεροπλάνων, έχει «εναλλακτικές λύσεις» και πρόσθεσε: «Σήμερα υπάρχουν 4-5 γεωστρατηγικές περιοχές που επηρεάζουν την παγκόσμια πολιτική, όπως το Αφγανιστάν, η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία, η Λιβύη, ο Καύκασος. Σε όλα υπάρχει και η Τουρκία. Σε όλες αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός ή να ασκηθεί πολιτική δίχως την Τουρκία. Τα μέλη του Κογκρέσου, όσο καθορίζουν την πολιτική, οι βουλευτές εύχομαι να δουν την αξία της Τουρκίας όπως της αξίζει».

Ιμπεριαλιστικές προτροπές

Από τη μεριά της η Αθήνα κομπάζει για τις πολυμερείς διπλωματικές συνεργασίες της και τα καλά λόγια που αποσπά από εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, στο Thessaloniki Summit 2021, ο οποίος σχολιάζοντας την αντίδραση του Τούρκου προέδρου στα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, διαβεβαίωσε με αμφισημία ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία», αλλά αποβλέπει στην ενίσχυση του ρόλου και της δύναμης της Ελλάδας σε διάφορα ΝΑΤΟϊκά σχήματα και στα πλαίσια της πρόσφατης διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη στρατιωτική συνεργασία και τον διμερή «στρατηγικό διάλογο», ο Πάιατ τόνισε πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση αλλά όχι στην κορυφή», προϊδεάζοντας για τις μελλοντικές απαιτήσεις των ΗΠΑ από την Ελλάδα. Δήλωσε περήφανος για την «εξαιρετική πρόοδο» που έχει συντελεστεί τα πέντε χρόνια στις διμερείς σχέσεις καρφώνοντας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε επίσης να επαινέσει τριμερείς πρωτοβουλίες στην περιοχή. «Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο πρότζεκτ του 3+1» είπε, και υπογράμμισε πως η αμερικανική πλευρά μοιράζεται το όραμα του ελληνικού ΥΠΕΞ για διεύρυνση του σχήματος αυτού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, που επιβεβαιώνει και τη συνέχεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής από τον Τραμπ στον Μπάιντεν, η συνέντευξη στην «Καθημερινή» του Πομπέο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι πάντα τον ανησυχούσε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, «για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων». Σχετικά με τη λεγόμενη αμυντική ελληνοαμερικανική συμφωνία δήλωσε «ενθουσιασμένος για τη σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Πρόκειται για μια πραγματικά καλή εξέλιξη. Εμείς κάναμε πολλά βήματα προόδου, εκείνοι πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού». Και επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής του βαθέματος της εξάρτησης της Ελλάδας, σε αγαστή συνεργασία με τις πρόθυμες κυβερνήσεις που προτάσσουν τα αμερικανικά συμφέροντα, τόνισε ότι: «Αναπτύξαμε βαθιές σχέσεις με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αλλά ο λαός είναι εκείνος που επιλέγει. Η σχέση αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Εμείς έχουμε τώρα άλλη κυβέρνηση. Η Ελλάδα συνεργάζεται πια με τον σημερινό μας πρόεδρο. Έτσι αλληλεπιδρούν τα κράτη-έθνη. Κοιτάξτε, πάντα υπάρχουν λαοί που είναι πιο δύσκολο να συμμερισθούν το αξιακό σύστημα και τις αντιλήψεις των ΗΠΑ, όχι μόνο για ζητήματα ασφαλείας, αλλά και για οικονομικά θέματα. Ήμασταν αρκετά σαφείς στο ότι θα χτίζαμε την εξωτερική πολιτική μας στη βάση του “Πρώτα η Αμερική”».

Πολλαπλές ναυτικές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ενόψει της επανέναρξης των ερευνών ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Νέμεσις 2021», στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου και ΗΠΑ.
Την ίδια περίοδο στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας οργάνωσε και η Τουρκία, με τον κωδικό «Ανατολική Μεσόγειος 2021». Η άσκηση διεξάχθηκε με τη συμμετοχή 35 πλοίων και δύναμης συνολικά 5.000 ατόμων, που προέρχονται από 10 χώρες. Επισημαίνεται ότι στην άσκηση συμμετέχουν και 11 παρατηρητές από Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Ομάν και Ουκρανία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

: