Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

mitsotakis-trump300

Φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Στήνεται σκηνικό συνεκμετάλλευσης και διχοτόμησης του Αιγαίου

Με πολύ υψηλές προσδοκίες είχε προετοιμαστεί από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ το κλίμα, για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, για να διαψευστούν παταγωδώς.
Ο Μητσοτάκης, για να πάρει κάποια «ανταλλάγματα», είχε στις αποσκευές του πολλά «δώρα» για την αμερικανική πλευρά, με πιο σημαντικό την κατάπτυστη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, που ήρθε εσπευσμένα στη Βουλή για επικύρωση και που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.
Προβλέπει επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου». Επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου, αλλά και σε «άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». «Χορηγείται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)», με μια απλή ειδοποίηση 48 ώρες πριν, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και «άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται».

Το άλλο «δώρο» ήταν η υπογραφή της διακρατικής Συμφωνίας με τον πράκτορα των Αμερικάνων στην περιοχή, το Ισραήλ, για τον αγωγό «East Med», που έγινε κάτω από τις ευλογίες των ΗΠΑ και που έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα πολυεθνικών της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πέραν αυτών, ο Μητσοτάκης, όπως ο Τσίπρας παλιότερα, έδωσε υποσχέσεις για νέα αγορά αεροσκαφών F-35 και συμφωνίες για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.
Παρουσίασε την χώρα μας σαν επενδυτικό παράδεισο για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, παρουσίασε τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αυτά των «κόκκινων» δανείων για τα «κοράκια» των funds.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών το ζήτημα των δικτύων 5G, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα να λέει πως η Ελλάδα «πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές», αποκλείοντας δηλαδή την Κίνα, ο έλληνας πρωθυπουργός υπάκουος, σαν καλός μαθητής, διαβεβαίωσε ότι «στα δίκτυα 4 και 5G δεν έχουμε στη χώρα μας Κινέζους προμηθευτές. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις που γίνονται από πλευράς ΗΠΑ στο θέμα».
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες άλλες δεσμεύσεις και «διευκολύνσεις», πέρα απ’ τα παραπάνω, ανέλαβε η κυβέρνηση πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις της λεγόμενης μυστικής διπλωματίας.
Τέλος ο Μητσοτάκης στηριζόμενος στην «εθνική ομοψυχία» και στην υποτέλεια όλων των αστικών κομμάτων, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι στη χώρα δεν υπάρχει πλέον «αντιαμερικανισμός», αν και τον διαψεύδουν η πρόσφατη – στις 17 Νοέμβρη – μαζική πορεία του λαού μας στην Αμερικανική Πρεσβεία.
Στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε να εκλιπαρεί μια δήλωση του πρώτου για την Τουρκολιβυκή συμφωνία που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και «παράγει αστάθεια στην περιοχή». «Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη», παρεκάλεσε ο Μητσοτάκης, για να εισπράξει ως απάντηση τη σιωπή του Τραμπ.
Απεναντίας, ο Τράμπ θέλοντας με κάθε τρόπο να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία, έναν σημαντικό «παίκτη» στην περιοχή, που δεν θέλει να τον χάσει από σύμμαχο, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν και την ραγδαία ενίσχυση των ρωσικών θέσεων, δεν ξέχασε να επαινέσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για το γεγονός ότι «με τη βοήθεια της Τουρκίας κρατάμε αιχμάλωτους πολλούς μαχητές του ISIS. Κάναμε φανταστική δουλειά». Αποσιώπησε εντελώς την Ελλάδα και τη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν-Σάρατζ και περιορίστηκε να πει ότι συζητά για την κατάσταση εκεί με την Τουρκία, την Γερμανία, τη Ρωσία και τους Λίβυους, αποκαλύπτοντας ποιος φουσκώνει τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.
Μετά από αυτά, είναι αποκαλυπτική του μεγέθους της υποτέλειας και της ενδοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, η προκλητική, δημόσια, δήλωση αυτοχειρίας του Μητσοτάκη ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη».
Ο Τραμπ στη συνέχεια ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του στη Μέση Ανατολή και επαναλάμβανε τις απειλές απέναντι στο Ιράν, για να λάβει την υπόσχεση της ελληνικής πλευράς, «Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση (της δολοφονίας του Σουλεϊμανί) ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ… Δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά»!
Επειδή όμως οι ΗΠΑ ανησυχούν για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, το επόμενο διάστημα, φθάνει με εντολή Πομπέο, σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πάλμερ, για μια διπλωματική πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της έντασης. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως όλα τα αστικά κόμματα υπερθεματίζουν υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, φαίνεται ότι πίσω από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στήνεται σκηνικό «συνεκμετάλλευσης» και διχοτόμησης του Αιγαίου.
Μετά το «φιάσκο» της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τα κυβερνητικά στελέχη, με σπασμένα τα φτερά και από κοντά όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ακόμη και ο «αντιπολιτευόμενος» τύπος, έριξαν τους τόνους, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να κερδίσουμε περισσότερα, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μια ανοιχτή δημόσια καταδίκη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και ακόμη ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα φανούν στο μέλλον.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε την επίσκεψη «διπλωματική αποτυχία» και «πρωτοφανές φιάσκο», είχε φροντίσει με άρθρο του Προέδρου του και με την ανακοίνωσή του για τον αγωγό «East Med», να παραδώσει μαθήματα ευρωατλαντισμού στην κυβέρνηση και να αναφερθεί στην επιτυχημένη – παλιότερα – δική του επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου ανακάλυψε τον «διαβολικά καλό Τραμπ», ενώ επανέλαβε την θέση του για «εθνική ομοψυχία στις κρίσιμες προκλήσεις».
Από την επίσκεψη αυτή, προκύπτει αβίαστα ότι βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας, που μετατρέπεται σε ένα ορμητήριο των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής από τις επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς των διαφόρων ιμπεριαλιστών. Καμιά «προστασία» δεν μπορούν να έχουν οι λαοί από τους ιμπεριαλιστές που γίνονται αδίστακτοι μπροστά στα δικά τους συμφέροντα και ξεπουλούν από την μια στιγμή στην άλλη τους υποτακτικούς τους. Καθίστανται απολύτως επίκαιρα το σύνθημα «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες» και η θέση «Να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις».
Αποκαλύπτεται επίσης ο κομπραδόρικος χαρακτήρας της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και η υποτέλεια του ντόπιου πολιτικού προσωπικού της, που καθιστά έωλη και εξωπραγματική την θέση του «Ριζοσπάστη», που σημείωνε στο φύλλο της 4/1/2020 ότι «Με όλη την ατζέντα του κεφαλαίου και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο τραπέζι ξεκινά τη Δευτέρα η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», λες και την ατζέντα της επίσκεψης θα μπορούσε να την καθορίσουν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και ο Μητσοτάκης..
Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να δυναμώσει με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους ο αντιπολεμικός-αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας του λαού μας ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και να φύγουν όλες οι Βάσεις από τη χώρα, για να μη γίνει η χώρα προγεφύρωμα ιμπεριαλιστικών-πολεμικών επεμβάσεων, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να δυναμώσει η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών.