Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠ' ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

"Mατωμένη Kυριακή" H απαρχή της ρώσικης επανάστασης του 1905


«H εργατική τάξη πήρε ένα μεγάλο μάθημα εμφύλιου πολέμου, η επαναστατική διαπαιδαγώγηση του προλεταριάτου προχώρησε μέσα σε μια ημέρα, τόσο όσο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μέσα σε μήνες και χρόνια μιας άχαρης συνηθισμένης κακομοίρικης ζωής»
B.I.ΛENIN
H επανάσταση του 1905 ωρίμαζε στη Pωσία επί πολλά χρόνια. H εργατική τάξη δοκίμαζε όλες τις φρικαλεότητες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα η οικονομική κρίση 1900-1903 χειροτέρεψε την κατάσταση των εργαζομένων. Eμφανίστηκε μια πολυάριθμη στρατιά ανέργων, ενώ παράλληλα οι καπιταλιστές κατέβαζαν ακόμη πιο πολύ τον εργατικό μισθό παρατείνοντας και την εργάσιμη μέρα. H κατάσταση της αγροτιάς τραγική. O κάθε τσιφλικάς είχε τόση γη όση είχαν μαζί εκατοντάδες φτωχές οικογένειες. H αυθαιρεσία της τσαρικής απολυταρχίας έπνιγε καθετί ζωντανό και προοδευτικό. Tο κράτος, η αστυνομία, τα δικαστήρια, ο στρατός διαμορφώνουν το μηχανισμό εκείνο που στηρίζει και υπερασπίζεται την κυρίαρχη τάξη και τον τσαρισμό.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑΚΑ ΚΟΛΠΑ

Όχι μόνο περιορίζουν την οικονομική στήριξη αλλά και επιβάλλουν κυρώσεις στους ανέργους

 Με σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, και ένα μεγαλύτερο αριθμό πραγματικών ανέργων, με το υψηλότερο ποσοστό στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (46,9%), η ανεργία παραμένει σε θεόρατο ύψος .
Πέρα από τις δραματικές συνέπειες που δημιουργεί αυτή η συνεχιζόμενη κοινωνική κατάσταση (περίπου 300.000 νέοι υψηλής εξειδίκευσης μεταναστεύουν στο εξωτερικό, πάνω από 7 δις. ευρώ ετησίως έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος κτλ.), υπάρχουν και κάποιες πτυχές του φαινομένου, που δεν γίνονται πλατιά γνωστές, αλλά που είναι παρούσες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ανεργία στην χώρα μας, τα οποία ήρθαν πολύ πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 988.386, αλλά μόνο οι 99.426 (Οκτώβρης 2016), ήτοι 1 στους 10 παίρνει επίδομα ανεργίας και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό (1,5%!!) λαμβάνει κάποιο βοήθημα.
Συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πέρα για πέρα κρίσιμη: η συντριπτική πλειονότητα δεν λαμβάνει καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης.
Επιπλέον, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Με ψίχουλα προσπαθεί η κυβέρνηση να ντύσει τη βάρβαρη πολιτική της φτώχειας και της υποδούλωσης

Παροχές-κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους



"Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι” λέει η παροιμία, για να τονίσει ο λαός μας ότι αυτός που ευθύνεται για τις συμφορές του, θέλει υποκριτικά και να τον παρηγορήσει.
Έτσι και η κυβέρνηση Τσίπρα, αφού με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε πετσόκοψε για άλλη μια φορά τις συντάξεις, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προκατόχων της, εμφανίζεται μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, να μοιράζει ψίχουλα στους φτωχότερους συνταξιούχους, με συντάξεις κάτω από 850  ευρώ μεικτά (περίπου 780 ευρώ καθαρά).
Η εφάπαξ αυτή παροχή, που αφορά περίπου 1,5 εκ. συνταξιούχους (το 60% των συνολικών συνταξιούχων), θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ύψους της σύνταξης, δηλαδή οι συνταξιούχοι με τη “μεγαλύτερη” σύνταξη θα πάρουν 300 ευρώ (το ελάχιστο όριο), ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 665 ευρώ θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά. Όπως έχει γίνει γνωστό οι μισοί από τους δικαιούχους, περίπου 750.000-800.000 θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 300 ευρώ. Στους υπόλοιπους 800.000 θα διανεμηθούν ποσά από 300 έως 650 ευρώ.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Με άλλη ματιά - ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!


Κρατάτε βήμα σταθερό!
Κι έχουμε ακοίμητον εχθρό!

Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, τα διάφορα παγκόσμιας φήμης περιοδικά μας πληροφορούν ποιοι είναι οι δέκα ή οι εκατό κλπ εξέχουσες από τη μετριότητα, προσωπικότητες, σε διάφορους τομείς, της παγκόσμιας ζωής.
Δημοφιλία, πολιτική, πλούτος ακόμα και το σεξ-απίλ, αποτελούν θέματα για σύγκριση και απονομή πρωτιάς, σε αυτό τον ανατριχιαστικά ανταγωνιστικό κόσμο, όπου ή είσαι ανάμεσα στους πρώτους ή είσαι «χαμένος» και κατά την αμερικάνικη έκφραση «λούζερ». Άλλη μια αμερικανιά, δίπλα στις «Μπλακ Φράιντεϊ» και στον αγώνα δρόμου των... αγιοβασίλιδων, της χώρας όπου ο ανταγωνισμός είναι τρόπος ζωής και το πάτημα πάνω σε πτώματα για την κατάκτηση της πρωτιάς είναι εθνική συνείδηση. 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εντεινόμενες απειλές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.( Μια ανάλυση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων
Εντεινόμενες απειλές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς οι προκλητικές εθνικιστικές κορώνες του Ερντογάν που συστηματικά επαναλαμβάνονται και εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά, για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, περνούν στο στάδιο της «εξειδικευμένης» εφαρμογής. Δεν αφορούν μόνο την τουρκική πολιτική σε Ιράκ και  Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει με διάφορα προσχήματα, αλλά θέτουν πλέον απροκάλυπτα  και απειλητικά συγκεκριμένες διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με αφορμή τοποθέτηση του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κιλιντσάρογλου, που εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΑΚΡ για υποχωρητικότητα έναντι της Ελλάδας και «εγκατάλειψη» 18 νησιών του Αιγαίου, ο  Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου,  υποστήριξε με θράσος ότι «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος». Είχε προηγηθεί ο Ερντογάν, που αναστρέφοντας το γεγονός της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, κατηγόρησε Λευκωσία και Αθήνα για υπερβολικές προσδοκίες στο Κυπριακό, οι οποίες «χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Καταρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Εσύ είσαι διοίκηση Νοτίου Κύπρου...».

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ένα επαναστατικό ξεκίνημα για τον Φιντέλ Κάστρο που ξεθώριασε με την πρόσδεσή του στη ρεβιζιονιστική Σοβιετική Ένωση


Ο λαός της Κούβας απότισε τον ύστατο φόρο τιμής στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης που “έφυγε” από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών. 

Στις 4 Δεκέμβρη, στη διάρκεια του 9ήμερου πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο “επέστρεψε”, ακολουθώντας μια διαδρομή που πέρασε μέσα από τις 13 από τις 15 επαρχίες της Κούβας, στην πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον επαναστατικό στρατό, στο Σαντιάγκο, απ' όπου το 1959 εκκίνησε το “Καραβάνι της Ελευθερίας” για να φτάσει,  με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, στην Αβάνα, ανατρέποντας τη μισητή αμερικανοστήρικτη δικτατορία του Μπατίστα. Η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο, με πομπή που άρχισε από την πλατεία της Επανάστασης της Αβάνας, οδηγήθηκε στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένεια του Σαντιάγκο, όπου έχουν ταφεί εθνικοί ήρωες και αγωνιστές της επανάστασης της Κούβας. Τα πλήθη του κουβανικού λαού που τον συνόδεψαν και τον αποχαιρέτησαν, βγαίνοντας στους δρόμους και τις πλατείες, έκαναν φανερό πως οι υποθήκες της αντιιμπεριαλιστικής-αντινεοαποικιακής επανάστασης της Κούβας, έχουν εγγραφεί βαθιά στο λαό της, ανεξάρτητα από την πορεία που αυτή ακολούθησε μεταγενέστερα. Υποθήκες που παραμένουν ισχυρές παρά τις επί δεκαετίες ασφυκτικές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις και τις λυσσασμένες συκοφαντίες των διεθνών ιμπεριαλιστικών, αντιδραστικών και αντικομμουνιστικών δυνάμεων κατά της κουβανικής επανάστασης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του κουβανικού λαού.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μπροστά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης για τα εργασιακά θα ενταθεί και θα βαθύνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων


Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις”.
Αυτά αναφέρει η απόφαση του πρόσφατου συμβουλίου Γιούρογκρουπ, με την οποία προδιαγράφονται τα νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται μαζί με τα παλιά από το 2018 και μετά, με έμφαση τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά. 
Η παραπάνω απόφαση κονιορτοποιεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης και της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου, η οποία έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό αγώνα με σκοπό να πείσει τους εργαζόμενους, στο εσωτερικό, ότι διαπραγματεύεται τάχα σκληρά, όταν η κυβέρνηση τελικά αποδέχεται όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των δανειστών.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

Προκλητικός εμπαιγμός


Απαράδεκτη πρόκληση, και μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, απο­τελεί το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.
Όταν μόλις πριν λίγες μέρες, στο Eurogroup, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνυπόγραψε με τους ι­μπε­ριαλιστές, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» και της «ρύθμισης του χρέ­ους», αντιλαϊκά μέτρα που φθάνουν μέχρι το 2060, έρχεται σήμερα να σπείρει για άλλη μία φορά ψεύτικες προσδοκίες, εξαγγέλλοντας το μοίρασμα 613 εκατ. € σε 1.600.000 «χαμηλοσυνταξιούχους»!
    Πρόκειται για ασύλληπτου μεγέθους υποκρισία, όταν με την ψήφιση του Ν. 4387­/2016 «Περί του ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας», καταργεί το ΕΚ­ΑΣ, πετσοκόβει τις επικουρικές, αυξάνει τις εισφορές και αφαιρεί σε βάθος τριετίας ποσά συντάξεων που αγγίζουν τα 7,8 δις € και μάλιστα από «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», έρχεται τώρα να παρουσιάσει τα προχθεσινά ψίχουλα με το περιτύλιγμα της δήθεν «επαναφοράς της 13ης σύνταξης»! Κι ακόμα, την ίδια ώρα που στη Βουλή ψηφίζεται ένας ακόμα αντιδραστικός, αντισυνταγματικός Προϋπολογισμός λιτότητας, με βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων που φθάνουν τα 4 δις €, o Α.Τσίπρας τολμάει και εμπαίζει το λαό. Αυτό που είναι φανερό, είναι πως τα ψίχουλα που εξαγγέλλονται τώρα, θα επιστρέψουν πολλαπλάσια στα κρατικά ταμεία, αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου Προϋπολογισμού με την τεράστια φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων. 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός λαϊκού αφανισμού

Στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας, της φοροληστείας και της εξόντωσης του λαού


Κατατέθηκε –με την έγκριση των δανειστών- την περασμένη Δευτέρα ένας από τους αντιλαϊκότερους Προϋπολογισμούς, με έμφαση στην υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ανάπτυξης στο 2,7% και «πρωτογενές πλεόνασμα» 1,8% (3,3 δις €) του ΑΕΠ.
Ένα «πλεόνασμα» που προκύπτει από τα 4 δις € των φόρων και περικοπών κοινωνικών δαπανών με τις οποίες επιβαρύνει η κυβέρνηση τον ήδη φτωχοποιημένο λαό σε μια χρονιά που η ανεργία θα παραμείνει –αν δεν ξεπεράσει- στα εφιαλτικά ύψη του 28% (κατά τη ΓΣΕΕ), ενώ παράλληλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οικονομικά καταστραμμένων εργατολαϊκών κι φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, σε εφορίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ., προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 100 δις €. 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΡΓΑΣ

Όλοι στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Διαδηλώνουμε  ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα !

Η “δεύτερη αξιολόγηση” ανοίγει έναν ακόμα γύρο σκληρής αντιλαϊκής επίθεσης που έχει στο επίκεντρό της νέες σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Η παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης πως η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, δηλαδή η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, θα οδηγήσει σε “ρύθμιση του χρέους” που, τάχα, θα έχει “θετικό αντίκτυπο” στους εργαζόμενους και θα φέρει “ανάπτυξη” στη χώρα, μοναδικό στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων και του λαού σε νέες αυταπάτες, την απόσπαση της ανοχής τους στην επιβολή των μνημονιακών μέτρων.
Κάθε φορά που οι ξένοι δυνάστες της χώρας και οι υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις μιλούν για «ανάπτυξη», νέα βάρβαρα μέτρα παίρνονται σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.
Αυτό, ακριβώς, προωθείται εντατικά αυτήν τη στιγμή με τις συζητήσεις που διεξάγουν τα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Το “έγκαιρο” κλείσιμο της “δεύτερης αξιολόγησης” που επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι άμεσα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή πακέτα πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο απ' όλα και πιο βαρύ το πακέτο με τις εργασιακές ανατροπές. 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μια συζήτηση γύρω απο θέσεις μέσα στο εργατικό κίνημα

 Γιατί είναι βαθιά λαθεμένο το αίτημα για «εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο»

Τις τράπεζες που στο στάδιο του ιμπεριαλισμού αποκτούν καθοριστικό και κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική λειτουργία του συστήματος, δυνάμεις που απλώνονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τη ΛΑΕ [και τον προεκλογικό «αντιπολιτευτικό» ΣΥΡΙΖΑ], τις «θέλουν» εθνικοποιημένες. Όλες αυτές οι δυνάμεις συναντιούνται σε ένα διαχειριστικό πλαίσιο, το οποίο στον πυρήνα των αιτημάτων του έχει την «εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο».
Στην πραγματικότητα η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου ή αλλιώς του σοσιαλισμού. Και κανένας αγωνιστής της αριστεράς που έχει μια στοιχειώδη επαφή με το μαρξισμό δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι άλλο.